На поредната половинчата сесия: Мнозинството на ГЕРБ опази кмета от неудобни въпроси

Веселин Златков

През изминалата седмица Общинският съвет на Варна проведе поредната си сесия без пълноценен дневен ред. За разлика от предишната, която имаше една точка в дневния си ред, този път въпросите, по които местният парламент беше притиснат от срокове, бяха „цели“ два. Че ситуацията в най-важния орган на общината не е съвсем нормална, пролича дори от кулоарните коментари на управляващите. По-опитни и по-млади съветници от ГЕРБ коментираха преди началото на сесията дали пък случайно тези извънредни сесии не тикат съвета към нарушение на закона. Съмненията са по-специално за член 27 от ЗМСМА, който гласи следното: „Общинският съвет се свиква на заседание не по-малко от шест пъти годишно. Ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет.“
С ясното съзнание, че общинският съвет не е провел заседание с пълноценен дневен ред от януари, когато беше приет бюджета на общината, трябва да кажем, че място за притеснения няма. Извънредните сесии също са сесии, така че заплаха за легитимността на местния парламент не може да има. Друг е въпросът дали варненци са очаквали такова поведение от страна на своите избраници, които сякаш гледат да не се намесват в работата на общината, прехвърляйки всичко на кмета, на когото би трябвало да са коректив.

 
Местният парламент, който буквално беше привикан по формулата „от днес за утре“, не позволиха на заседанието дори да се отправят питания към кмета Иван Портних. Заслугата за опазването му от неудобни въпроси е на партия ГЕРБ и съюзниците им в мнозинството.
Най-голямата група от съветници в местния парламент на Варна гласува масово „въздържал се“ към дневния ред на сесията, която продължи този път само около час, да бъде добавена точка за питания към кмета и отговори. Предложението за това дойде от Костадин Костадинов („Възраждане“). След като точката не влезе в дневния ред, той коментира: „Това е в най-добрите традиции на тоталитаризма!“
Веднъж взел думата по друг въпрос, Костадинов все пак отправи въпроса си към кмета. Той беше свързан с общинска постройка, която би трябвало да е съборена след отчуждителна процедура, но още стои на ул. „Струга“. По думите на Костадинов, в нея напълно незаконно са се настанили около 20 роми, което предизвиква напрежение сред съседите, които вече били готови и на саморазправа. „Звънях няколко пъти на телефона на кмета, той така и не вдигна“, каза още общинският съветник. Тъй като питането беше извън темата на дебатите на сесията, кметът Иван Портних изобщо не си направи труда да отговори на Костадинов.