„На педя от земята“ с премиера на „Златна роза“ във Варна

Виолета Гурнакова
21 септември е датата на премиерата на най-новият български игрален филм „На педя от Земята“ в рамките на фестивала „Златна роза“ във Варна. Точно в 20 ч. той ще събере зрителите във Фестивалния и конгресен център, където да ги срещне с актьорите Симеон Филипов, Цветомир Ангелов, Десислава Чутуркова, Евгени Будинов, Ивайло Аспарухов, Матей Генчев, Цветомир Нечев, Златка Керемедчиева под сценария и режисурата на Максим Генчев, с музиката на Мартин Любенов и операторското майсторство на Христо Генков.
„На педя от Земята“ е особено актуален с темата за границите. Препраща зрителя към 50-те години на 20-и век – началото на Студената война.
Тогава, в Народна Република България, на една разпасана гранична застава, формално охраняваща запечатана нацистка уранова мина, пристига нов командир – лейтенант Кралев, със семейството си. Синът му, Михаил, е само на 10, но бързо се адаптира към суровите военни условия, за разлика от майка си, Цурка, която мечтае за лукса на градския живот.
Лейтенант Кралев веднага въдворява желязна дисциплина в личния състав, но още на следващия ден в заставата започват да се случват потресаващи убийства. Синът му Михаил попада в ръцете на убиеца и детето полита в дълбока пропаст….

16-zemjata-2
Дали корените на едно изсъхнало дърво ще спасят малкия герой или ще станат причина да проумее, че всеки се е вкопчил трагично в нещо свое, над пропастта на гротескното си битие без да разбира, че виси само на педя от земята. Една от главните роли е на актрисата от Варна Десислава Чутуркова. Десислава е родена във Варна. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, след което специализира в Atlantic Acting School в Ню Йорк, където изучава актьорската професия през погледа на Дейвид Мамет.
През годините е играла в най-големите театри в София, както и във Варна и Габрово. През 2007 г. Десислава основава театрална трупа „Нагоре по стълбата”, а от 2010 г. е асистент в класа на проф. Румен Рачев в НАТФИЗ.
Десислава започва работата си в киното още като студентка. Участва в няколко късометражни филма и италиански сериал, както и с централни роли във филмите „Гераците” (2008) и „На педя от земята” (2016).
Ето какво разкрива тя дни преди самата премиера: „Всеки зрител ще има свое усещане за това какво му носи филма, защото той е богат като жанр. Има много черен хумор, трилър, екшън. Стои много плътно и всеки герой има добре защитена гледна точка. Според моето тълкувание „На педя от земята” е филм за страха от неизвестното.
Понякога си мислим, че под нас има пропаст и не се осмеляваме да скочим, а всъщност сме само на крачка от успеха. Като че ли в главата ни се загнездва много повече мисълта за евентуално съществуващата бездна и това ни кара да не помръднем от мястото си.“