На паркинга на Алея Първа: Пролетта край морето замириса на бензин

Веселин Златков

Неделя вечер е време за по-тихи и спокойни занимания, но не и на големия паркинг на Алея Първа. Още от късния следобед там ръмжат мотори и свистят гуми, като шумът от тях озвучава не само цялата крайбрежна зона, но и голяма част от Морската градина.
Бръмченето продължава и след залез слънце. Без да се вижда някаква формална организация, край морето са се събрали десетки автомобили. Някои са отворили капаците и оглеждат двигателите, други с максимален шум демонстрират уменията си на шофьори.
В средата на паркинга се е образувал шпалир, през който всеки минава, за да се покаже, а зрителите коментират. Те също не са никак малко.


Подобно събиране на шофьори преминава по правило без алкохол. Това, което се вижда по капаците на колите, са главно енергийни напитки и пакетчета семки. Шлюпките от тях пък покриват на места асфалта като плътен килим.
Нова мода ли е това? Подобно събитие едва ли е единично, като се съди по това колко хора са се събрали на него. Пък и очевидно младите хора, които са избрали да се себеизразят чрез автомобилите си, си имат някаква своя култура, която определя малко невидимите правила за поведение на паркинга.
Младежите са различни, колите също са различни – от лъскави „Мерцедеси“ до тунинговани „Лади“. Всъщност май най-важното е ревът на мотора.
Заслужава си да се отбележи, че нивото на изгорелите газове във въздуха е такова, че миризмата на морето, което е само на метри, изобщо не се усеща. Явно това не смущава тези, за които автомобилът има централно място в младия им живот.
Има ли нещо незаконно в подобни сборища? Това може да каже полицията, в чиито задължения вероятно е поддържането на реда не само по улиците, но и по паркингите. Тя обаче отсъства от мястото и това дава широка основа за забавления на „бързите и яростни“ млади варненци.