На международния празник 30 април: Юнашкият салон отваря врати за младото поколение в джаза

 

Изключителни музиканти от Варна и страната се събират във формацията Джаз Ансамбъл Варна на 30 април за Международния ден на джаза. Събитието ще бъде и първата мащабна музикална проява в обновената сграда Юнашкия салон, който дава изключителни възможности за близък контакт с артистите. За да стане пространството му подходящо място за концерт и танци, заслугата е на Intermusic Varna, уточняват организаторите на проявата Bandwagon. От години тази организация събира действащи артисти от Варна в общи jazz, funk, nu-jazz, trip hop, hip hop, ethno music, world music проекти, сешъни, концерти.


На този международен ден на джаза на необичайната сцена ще излязат следните музиканти, посветили се на това музикално направление: Полина Антонова – вокал, Нейко Бодуров – тромпети, Венцислав Благоев – тромпети, Стоян Роянов – алт саксофон/кларинет, Годислав Гъдев – тенор саксофон, Георги Бодичев – тромбон, Владислав Мичев – тромбон, Теодор Петков – клавир, Евден Димитров – бас китара, Димитър Семов – ударни, Емил Иванов – ударни.


Специален гост е една от младите и много талантливи изпълнители на българската поп и джаз сцена – Кръстина Кокорска – Криста. През 2008 г. Криста завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и става първият артист на продуцентския лейбъл „Стерео стая“. Дебютният ѝ сингъл „Това, което искаш“ достига второ място в класацията на MTV Европа „World Chart Express“. Следват синглите „Силна любов“, „Имам“, „За теб“ и „Част от мен“ През 2013 г. Криста участва на фестивала „Евросоник” в Грьонинген, Холандия. Работи с имена като Мария Илиева, Белослава, Magga, Бобо, Любо Киров, Спенс и още много. От 2015 г. Криста е независим изпълнител и работи по своя втори албум.
В забавната и танцувална програма лириката на хип хопа ще срещне ритъма на джаза заедно с безкомпромисните варненски рапъри от УМА И ДУМА. Най-хубавите партита във Варна не могат да минат без сетовете на DJ JIJO, в които със сигурност ще има и много джазови вибрации.
На празника на джаза Юнашкият салон ще отвори врати 19,30 ч. Началото на концерта е обявено за 20,30 ч., като програмата ще има своето продължение и след полунощ. Цена на билета е 10 лв., като за посетителите под 14 г. входът е безплатен.
Ден преди това най-младите джазови таланти на Варна ще имат възможност да участват в уникална инициатива, която заедно с мащабния концерт е част от програмата на Варна – Европейска младежка столица за 2017. Става въпрос за за музикална работилница за тези, които не са се осмелявали досега да нагазят в дълбоките води на импровизацията или имате нужда да разширите своите познания за нея. На 29 април от 14 ч. в Социалната чайна младежите, които се занимават или искат да се занимават професионално с музика, ще се упражняват в универсалния език да джаза.
Водещ на работилницата е Венцислав Благоев – известен български джазов и класически тромпетист. През годините прави изяви на престижни сцени у нас и в чужбина, свири и записва с някои от най-големите световни имена като Ранди Брекър, Чико Фрийман и всички български джаз музиканти.
Венци Благоев е артистичен директор на фестивала „Джаз форум Стара Загора” През 2010 г. е удостоен с престижната награда „Кристална лира” за джаз. С таланта си на музикант и харизмата на водещ завладява публиката от всички възрасти, създавайки сцена за малки и големи импровизатори. Заедно с Венци Благоев в работилницата ще се включат и други талантливи музиканти: Теодор Петков – Тото – клавир, Евден Димитров – бас китара, и
Димитър Семов – ударни.