На звездна среща в СОК „Камчия“: Инструкторът на 94 космонавти разкри от какво се е страхувал Гагарин

След десетилетия раздяла космонавти от България, Русия, Унгария и Румъния се събраха на изключително вълнуваща среща в СОК „Камчия“ с една твърде важна за физическото им оцеляване личност – Йосиф Викторович Давидов. Не, самият той не е летял в безвъздушното пространство, не е гледал планетата ни от илюминатора на космическия кораб. Той обаче е обучил 94 космонавти на най-важното – оцеляване в екстремни условия и враждебна за човека среда. Възпитаник на Давидов е и първият човек в Космоса, Юрий Гагарин.

24 - Kamchija3
„Той беше много добър ученик, защото към всичко се отнасяше много старателно и с разбиране“, отговаря инструкторът на един от многото въпроси за Гагарин. Давидов разказа интересна история за своя възпитаник и дългогодишен приятел:
„Спомням си какво ми каза, когато попитах Гагарин: „Страх ли те беше?“ Той отговори: „Страх ме беше“. Водихме този разговор в колата му, той ме взе от Космическото градче да ме откара. Докато шофираше, Юрий започна да обяснява. „Не ме беше страх от изстрелването, защото преди това видях как се върнаха безпилотните космически полети, на които имаше манекени, а после и кучета, които се върнаха. Не ме беше страх и когато се оказах в орбита и пред мен се откри гледката на Земята. След това, когато започна приземяването, когато всичко се обви в дим и капсулата започна да се тресе, както и като катапултирах, пак не беше страшно“, разказа Гагарин. А аз чакам и накрая попитах: „Е, кога тогава е било страшно?“, а той ми каза: „Страшно ми стана, когато трябваше да се изправя пред изумените погледи на хората, пред журналистите, пред цяла Москва, пред целия свят“.

24 - Kamchija2
Между възпитаниците на Йосиф Давидов е и първият български космонавт Георги Иванов, който разказа, че подготовката по оцеляване е включвала задачата да прекарат два дни през зимата в тайгата, при това само с оскъдните сечива, които могат да се съберат в тесния спускателен апарат.
„Учиха ни как да правим къщички от лед. Имаше и изпитания за оцеляване в морето и океана, но ние не участвахме в тях“, разказа Иванов. Пропуснатите от него уроци обаче са преподавани на Думитру Прунариу – първият космонавт на Румъния, както и на унгарския му колега Берталан Фаркаш, за когото се оказа, че историческата среща в СОК „Камчия“ съвпада и с рождения му ден. Той получи специален поздрав от певецът Бисер Киров, който запя унгарска песен, която видимо развълнува звездния гост.

Рекордьорът в открития Космос Виноградов предвижда колония на Луната

24 - Kamchija 4
Плеядата от покорители на Космоса, които са в СОК „Камчия“, за да предадат безценното си знание на децата, които един ден може би ще са следващото поколение космонавти, се допълва от Павел Виноградов, участвал в три космически мисии. Той е един от рекордьорите в престой в безвъздушното пространство. Според руския космонавт в момента хората сякаш са свикнали идеята за Космоса и някак си той не ги удивлява вече. „Но колкото повече научаваме за космическите сили и явления, които ни влияят и на нас, на Земята, толкова повече се учудваме. Така че интересът вероятно скоро ще се върне. Следващата крачка са далечните полети – на Луната, на Марс. Мисля също, че вероятно в сравнително близко бъдеще ще се заселим на Луната, защото, как да кажа… Скучно е само да летиш до там и да се връщаш всеки път“, обясни Павел Виноградов.
Гостуването на космонавтите и на техния инструктор Йосиф Давидов, както и на проф. Борис Бонев, президент на Българската аерокосмическа агенция, в СОК „Камчия“ е за среща с децата от юбилейната лагерна школа „Космосът и ние“, посветена на 55 години от полета на Юрий Гагарин. Децата ще преминат подготовка, която включва и влизането им в тренажора, който е аналог на спускателния апарат „СОЮЗ – ТМА“ и е единственият в България.