На границата на лятото: Боклукът прелива по улиците и тротоарите

Веселин Златков

Когато гражданите започнат да заливат редакциите на медиите със сигнали за едни и същи нередности, които се повтарят на много места в едни град, значи има проблем. Когато това продължава повече от седмица, значи проблемът не е временен, а се превръща в тенденция.
Преди време гражданите на Варна пълниха редакционната ни поща със сигнали за дупки по улиците. В последните две години, с ударна работа по основните булеварди и някои от ключовите по-малки пътни участъци, ямите в асфалта отстъпиха доста по-надолу в класацията на нередностите в града ни. Не че дупките са изчезнали навсякъде, напротив – на много места валяците се чакат с години. Просто проблемът вече не е толкова фрапиращ на фона на други, които много повече дразнят окото и съзнанието на варненци.
Това, пред което сега не могат да си затворят очите съгражданите ни, са нарушенията по отношение чистотата на града. Въпреки амбицията си да е европейски град, Варна напоследък прилича по-скоро на част от Ориента. Всеки ден на различни места се повтаря една и съща картина – преливащи от битова смет контейнери, зарязани сякаш нарочно от фирмите, които извозват сметта.

4 - 5 - Bokluk 8
Нека подчертаем и още нещо – от 15 май във Варна вече официално е открит летният туристически сезон. Казано по друг начин, т.нар. морска столица трябва да изглежда по-добре от обичайното. Защото претенциите на хората, които живеят тук, са важни, но претенциите на туристите, избрали Варна за отдиха си, за още по-важни. Дали туристите ще  са очаровани или разочаровани от града ни, е ключов фактор за икономиката му. С търкалящи се по земята боклуци трудно се привличат нови платежоспособни летовници, това е ясно на всеки.

4 - 5 - Bokluk 4
Защо в края на май Варна е по-мръсна, отколкото беше предишните месеци? Отговорите на този въпрос може да са най-различни, но истината по-скоро се свежда до това, че градът ни е в преходен период по отношение на изпълнението на дейностите, свързани с боклука.
Както „Народно дело Седмицата“ вече писа, Варна е в процес на „смяна на караула“ във функция чистота.
След проведен конкурс общината вече е определила нови изпълнители на дейността. Според някои запознати с „боклучения“ бизнес, зад различните имена на новите фирми се крие един и същи „титан“ на сметопочистването. Неговата дейност е позната и до момента на варненци, а по въпроса дали се справя с извозването на отпадъци добре или зле, мненията са разнопосочни.

4 - 5 - Bokluk 2
Кой обаче чисти Варна в момента, старите фирми, които подписаха анекс към договорите си неотдавна, или новите, които са се оказали най-адекватни на поставените от общината актуални критерии? Правилният отговор изглежда е старите. Тяхната дейност беше продължена с решение на Общински съвет – Варна, като срок за това няма. Според  решението на местния парламент статуквото ще се запази до подписване на договор с новите изпълнители на дейността. И тъй като никой досега не се е похвалил, че такъв договор вече е факт, значи всичко си е по старому. Само че положителната практика на кмета Иван Портних да глобява фирмите, които оставят контейнерите да преливат, изглежда вече е забравена.

Администрацията мълчи подозрително след питане от БСП

4 - 5 - Bokluk 1

По време на заседание на Общински съвет – Варна, лидерът на БСП в града Борислав Гуцанов отправи питане към кмета и администрацията му за реалното състояние на сметопочистването и сметоизвозването. Той поиска да знае кой в момента извършва дейността и подписани ли са договори с определените с конкурс нови фирми.
Засега отговор на тези въпроси няма, въпреки че те са официално поставени и присъстват в протокола от сесията на съвета, разкри Гуцанов пред „Народно дело Седмицата“. Кметът и служителите му имаха достатъчно време да дадат отговора. Въпросът е съвсем лесен и това, че упорито се бави, започва да създава съмнения, че в тази изключително важна сфера поне задкулисно наистина се случва нещо нередно.
Директното питане от БСП обаче не е единственият призив на повече прозрачност по въпросите, свързани с управлението на отпадъците на Варна. Преди време лидерът на ДСБ Радан Кънев директно призова премиерът Бойко Борисов да спре новата обществената поръчка. Неговите опасения бяха, че както и при други общински конкурси, които на практика бяха рестартирани, и тук има нередности и манипулации на условията в интерес на определена фирма. Като един от факторите за това беше изтъкнат фактът, че по неясни причини е сменена комисията, която оценява офертите на сметопочистващите дружества.
Както на питането на БСП, така и на призива на ДСБ директен отговор от община Варна няма. Явно дори рискът да си навлечеш политически критики от опозицията и от ляво, и от дясно не е достатъчен, за да принуди общинарите да проговорят за реалната ситуация с боклука.

Контейнерите станаха нов символ на контраста между Варна и Бургас

4 - 5 - Bokluk 5

Проблемите с извозването на сметта във Варна се превърнаха в обект на поредния колаж, който показва предимствата на Бургас пред „Морската столица“. Той се разпространява във фейсбук от групата „Изгубената Варна“. Колажът показва два кадъра – препълнени контейнери във варненската Морска градина и новата система, прилагана в Бургас, при който отпадъците се събират под земята. Сравнението може да направи всеки.
Трябва да отворим една скоба и да припомним, че кметът на Варна Иван Портних обеща въвеждането на подобни подземни контейнери в града ни още в края на 2014-а. Какво стана с тази идея, май няма смисъл да питаме. По същия начин в забвение остана и проектът за нова наредба за управление на отпадъците, която предвижда много сериозна промяна и модернизация като цяло на системата за събиране на сметта. Проектът за документ, който дори не е стигнал до обсъждане в комисиите на общинския съвет, предвижда въвеждането на истинско разделно събиране на отпадъците, при това не само на  опаковките, които подлежат на рециклиране. Ако новата наредба някога бъде приета, а след това започне и да се изпълнява, контролът на изхвърлянето на строителни и зелени отпадъци ще мине на съвсем друго ниво.
За съжаление, поне  засега няма изгледи това да се случи. Това означава, че Варна ще запази и досегашната си, почти напълно неработеща система за разделно събиране, за която и децата знаят, че е по-скоро пожелание, отколкото реален факт. При нея също има неизяснени моменти. Още преди време варненският кмет заяви, че сменя фирмата, която се занимава специално с разделните отпадъци. Контейнерите на предишното дружество, за което беше подчертано, че не си е вършило добре работата, обаче така ни не са преместени от улиците, макар че това трябваше да стане доста отдавна.
Колажът, за който споменахме, повдига и още един важен въпрос – ще намери ли община Варна най-сетне правилното и интелигентното решение за подходящите контейнери за битовата смет? Както всички знаем, за чистота на Варна и районите около съдовете има един доста важен фактор – гларусите. Морските птици, с които варненци отдавна са свикнали, се изхранват главно от казаните. Те късат торбите с клюнове, защото повечето контейнери са оставени с отворени капаци. На практика доста от тях дори вече нямат такива, без да е ясно защо. Отделно от това, „куците“ съдове за битова смет, на които липсват колелата, продължават да се използват, без да бъдат ремонтирани. Килнати на една страна, те стават много удобна хранилка и за котки, и за кучета… А животните, както всички знаем, не събират разпиляната смет след себе си.

Част от  вината е и на гражданите

Покрай многобройните сигнали за неизвозена с дни битова смет и преливащи контейнери през предишните дни, ситуацията с почистването на Варна започва да се подобрява. Недоволството на варненци явно е накарало общината да застави фирмите по чистота да работят по-активно. Някои варненци явно са крайно нехайни и смятат, че имат само права, но не и задължения по отношение на поддържането на града в добро състояние.
Пример за това можеше да се види на улица зад Икономическия университет. Тротоарът там беше почти препречен от строителни отпадъци, поставени в торби до контейнерите за битова смет. Част от парчетата стара мазилка дори са натикани в единия „бобър“.
Това е изрично забранено, както и трупането на строителни отпадъци по тротоара. Според правилата, всяка фирма или гражданин, който прави домашен ремонт, трябва да осигури извозването на отпадъците от него до строително сметище. Това обаче понякога просто не се прави, което води до появата на грозни гледки, като тази зад ВИНС-а.
На същата улица, до друга група контейнери, лежат части от разбити стари мебели. Колко време ще останат така? Ако някой не си ги хареса и не си ги вземе, могат да минат няколко седмици. Фирмите по чистотата извозват едрогабаритните отпадъци периодично с отделни камиони, различни от тези за битовата смет. Кога и къде ще минат да съберат стари шкафове, табуретки и други овехтели и счупени мебели – това зависи май само от добрата воля на сметопочистващата фирма.