На война с кабелите: Стотици семейства останаха без телефон, интернет и телевизия

Виолета Гурнакова

Без телефон, интернет, телевизия и всякакви комуникации остави община Варна стотици домакинства в центъра на града. В петък следобед сигнал до „Народно дело Седмицата“ подадоха пострадалите от това действие на ул. „Баба Рада”. Улици от поне 3 микрорайона са се превърнали в изолирани гета. „Баба Рада” е една от първите централни улици в града. Екипите, изпратени от кметство „Одесос”, режат наред висящи кабели с обяснението, че са незаконни, щом не са вътре в сградата.
Така, заедно с кабелите на мобилните оператори и доставчиците на телевизия, те режат и БТК връзките, комуникациите на фирми и най-вече – стационарните телефони на хората. В безумната ситуация на мястото са дошли и самите доставчици, които се опитват да закърпят положението веднага след рязането.
В същото време възрастни хора плачат отчаяно, защото са останали без телефон и телевизия срещу празниците. Тези, които са с инсулт и инфаркт и едва се движат, няма как да се обадят на близките си, ако паднат. Синове и дъщери са разбрали за ситуацията, наподобяваща военно положение, и веднага са отишли при болните си родители. Така цяла улица млади и стари са се събрали и се молят на момчетата със стълбите да не им отнемат връзката със семействата. Всичко това е станало без предупреждение и хората не са могли да се подготвят с допълнителни мобилни устройства за връзка.
„Има обявление за процедурата на сайта на кметството“, отговаряха представители на екипите, режещи жиците. На въпроса защо режат дори прибраните в тръби и скоби кабели, които не висят, те отговаряха: „Защото не са в сградата.”
„Има си причини във всяка от страните да се стигне до това животозастрашаващо положение. Кметството многократно е предупреждавало доставчиците да приберат кабелите в тръби и специални съоръжения, но те и до сега казват, че знаят нищо по въпроса. А всъщност когато операторите искат да прокарат кабели под земята, процедурите по разрешение и прокопаване са дълги и невъзможни за реализиране на услугите им. За това се принуждават да прикрепват кабелите към фасадите със специални тръби и скоби. Но дори тогава общината тълкува съоръженията им като незаконни. Сега ние гражданите трябва да съдим доставчиците, но реално и общината. Ще си търсим правата. Официалната процедура по известяване за подобно рязане е поне да залепят бележки и да уведомят домоуправителите. Но това не е направено. Никой от нас не е бил предупреден, за да се погрижи за близките си. Ако баща ми с два инсулта падне в такъм момент, няма как да ми се обади, а после за лекарите ще бъде късно да го спасяват… Те така скоро и климатиците ще започнат да махат, а фасадата ми е частна, не е на общината. А тя имаше моралното задължение да ни предупреди”, обясни живеещият на улицата Алекси Алексиев.

7 - Kabeli 2

Пострадалите ще съдят район „Одесос“

Други хора, които работят за насъщния от домовете си чрез интернет, също остават без доходи за времето, в което нямат комуникации. „Това е нечовешка жестокост. Отрязали са ни дори прибраните към стената жици за домашен телефон. Какво им пречеха, да не сме в гето – нито сме крали ток, нито кабелна телевизия, за всичко си плащаме от малките пенсии, а сега и телевизия да нямаме”, плаче възрастна жена, която живее сама и единствената й радост е малкият екран.
В същото време възрастните хора от старите къщи са трудно подвижни и за тях представлява огромно усилие да подават жалби и да тръгнат по дългата процедура по възстановяване на комуникациите си. За това по-младите от района са решили да си търсят правата по съдебен път, и то веднага. Като на първо място ще търсят сметка от районното кметство „Одесос”, от където е издадена заповедта за почти военната ситуация в квартала им.
Въпреки отчаяните вопли, рязането продължава и през следващите дни без телевизия, интернет и телефон ще останат и другите улици, които са предвидени по план след „Баба Рада”, уточниха от екипите към кметството. Същото ще се случи и по кварталите.
Най-младите хора пък са готови да се саморазправят с екипите, дори да направят жива верига срещу тях. Обяснението им е, че самото рязане става незаконно, след като причинява толкова щети на честните данъкоплатци.
Нещастието за едни обаче се оказва радост за други. Докато някои плачат, други бързо се ориентират и отмъкват на часа отрязаните кабели, с цел да ги продадат и да припечелят някой лев, вижда се в момента на въпросната улица. Всичко това става с разрешение на общинските служители, които охотно дават кабелите за продан.

Според граждани
Старите къщи нямат подземен въвод, а общината не признава и тръбите

„В резултат на действията на общината хиляди варненци и цели квартали останаха без интернет и телевизия. Премахват се кабелни мрежи между стълбове, дървета и отделни сгради, включително и фасадни кабели по стари кооперации. Има множество случаи на изрязани излазни кабели от законно изградени кабелно-тръбни мрежи.
В I, III и VIII микрорайон на Община „Одесос“ Варна, където тече акцията, има много стари сгради и къщи, при които не е предвиден подземен въвод при проектирането и строителството, нито такъв е възможен поради липса на избени помещения, и единственият възможен начин за операторите е да влязат от излазната си тръба през фасадата на сградата със защитна тръба или гофра. Оказва се обаче, че според експертите на Община Варна това също са незаконни мрежи и биват изрязвани от излазите.
Глава 4 от наредба № 17 от 3.06.2005 г. за правилата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях и новата наредба № 35 от 30.11.2012 г. за правилата и нормите за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на кабелни електронни съобщителни мрежи и прилежащата им инфраструктура регламентира правилата и нормите за изграждане на канални и кабелни мрежи, като за население над 10000 мрежите са подземни. При изграждане на вход на кабелни мрежи в сгради отворът за въвеждане на съобщителен кабел в сградата се предвижда на достъпно място и възможно най-близко до входното устройство на сградата“, пише възмутена гражданка на редакционната ни поща.