Национална среща „Лято без риск“ ще се проведе във Варна

 

Второто за тази година заседание на Обществения съвет по наркотични вещества се проведе в Община Варна, съобщиха от дирекция „Превенции“. В него участваха представители на общинската администрация, Районната прокуратура, ОД на МВР – Варна, УМБАЛ „Св. Марина“, клиника по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии в МБАЛ – ВМА, секретарите на местната комисия за борба с трафика на хора и на Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН.
По време на срещата бяха представени инициативите, организирани от дирекция „Превенции“ и Общинския съвет по наркотичните вещества. Направен бе анонс и за предстоящата през юли национална доброволческа среща „Лято без риск“, която се провежда под патронажа на кмета и е част от програма „Варна- Младежка Европейска столица – 2017“. По време на събитието са предвидени: обучение на доброволците от международни специалисти за работа с деца по теми, свързани с употребата на наркотици; споделяне на опит от доброволците и съвместно провеждане на кампаниите „Синьо сърце“, „Не шофирай пил, ако си пил!“, „Кажи Не на дрогата“ и „Пазя себе си, пазя и теб“.
Съобщено бе още, че „Програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици V – VII клас“ на дирекция „Превенции“, вече има одобрение и от септември ще бъде въведена в 15 училища. Представени бяха данни за наблюдаваните проблеми и профила на консултираните деца и родители по „Програма за индикативна превенция на употребата на наркотични вещества сред деца в риск“. В периода януари-юни в превантивен център „Младост“ е работено с 42 деца и 51 родители в рамките на 239 часа индивидуално/фамилно психологично консултиране и 85 часа социална работа.