Националната среща събира активни младежи на дебат

 

Между 14 и 18 юни във Варна по традиция ще бъде домакин най-голямото младежко събитие в България – Национална младежка среща. Известна още като „национален дебат във Варна“, тя цели да събере на едно място над 120 активни млади хора – представители на младежки организации, експерти от различни институции на европейско, национално и регионално ниво, които заедно да работят в посока развитие на младежкия сектор в страната.
Националната среща във Варна се организира за осма година от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и Община Варна, в партньорство с Национален младежки форум и Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“.
През тази година темата на срещата е младежките пространства. Това са образователните институции, младежките домове, читалищата и набиращите все повече популярност споделени пространства и алтернативна младежка инфраструктура. Местата са необходими за оползотворяване на времето на младежите и са среда за тяхното личностно и организационно развитие, споделяне и обмяна на ресурси.
По време на срещата ще се разискват въпроси относно дефиницията на младежките пространства, възможността им да откликват на актуалните нужди и интересите на младите хора, начините им за управление. В резултат на дискусиите, ще се изготви рамка за развитието на младежките пространства в страната и консенсусен документ, който да се популяризира сред европейските и българските институции, съобщават организаторите.