Настъпи краят на „Галактика“-та

 

 

Излязоха от печат последните две юбилейни книги от култовата Библиотека „Галактика“. Те отбелязват 40-годишнината от появата на нейното първо заглавие. Новите книги, които няма да бъдат пускани в продажба в книжарниците, бяха представени в Градската художествена галерия във Варна на 1 ноември, Деня на народните будители.

Библиотека „Галактика“ стартира през 1979 година по инициатива на Милан Асадуров и се превръща в най-често излизащата поредица за фантастика преди прехода. Четящата публика е запленена от предлаганите текстове, които нерядко са четива на границата на допустимото през социализма.

Преводач, съставител и идеен двигател за реализирането на юбилейните книги отново е Милан Асадуров, с когото се разделихме наскоро.

Под №122 читателите ще открият пълната нецензурирана версия на „Приказка за тройката“ от Аркадий и Борис Стругацки. В остро сатиричното продължение на „Понеделник започва в събота“ иронията на авторите, осмиваща тоталитарната система, достига такива висоти, че всички съветски издателства категорично отказват да печатат повестта и тя излиза за първи път във ФРГ, в емигрантското списание „Грани“ през 1970 г.

На съветския читател е представен цензуриран и съкратен наполовина вариант, който скоро след публикуването е иззет от библиотеките. Преводът на книгата е от Милан Асадуров, а в нея той споделя: „Днес, когато сме свидетели на „носталгични“ опити да съзрем някаква романтика в тоталитарната система и да забравим за мракобесието на сталинските Тройки, мисля, че е време да прочетем и нецензурираната версия на „Приказка за Тройката“. Художник на корицата на изданието е Димитър Трайчев.

С последния №123 е сборникът „Антиутопия“, в който за първи път се отпечатва единствената в историята на българския театър научнофантастична пиеса, играна на професионална сцена. „Антиутопия“ е авторска драматизация по новелата на Агоп Мелконян „Бедни мой Бернардие“ (която също е включена в изданието).

По думите му тя е „изстрадана история за моята любов към човешкото“. Сборникът включва и всички творби, отличени досега в конкурса „Агоп Мелконян“, организиран от Електронно списание „Сборище на трубадури“ и семейство Мелконян. Художник на корицата е Текла Алексиева, която е автор на всички корици до №107.

Създателите на Библиотека „Галактика“ ни поднасят тези две последни заглавия и се сбогуват с думите: С публикуването на първата българска научнофантастична пиеса се надяваме, че слагаме достоен край на поредицата, а истинско удоволствие е, че в сборника имаме възможност да ви представим творбите на младите български писатели – лауреати на конкурса „Агоп Мелконян“ за кратък фантастичен разказ, в чиито ръце се намира бъдещето на фантастиката в България.

Книгите от това бутиково издание не са предназначени за продажба. Почитателите на поредицата можеха да вземат до две копия от заглавие по време на представянето, провело се на 1 ноември в градската галерия. Това е благотворително събитие в памет на създателя на поредицата Милан Асадуров и в подкрепа на проекта на Петя Михайлова за музей, посветен на Библиотека „Галактика“, и специализирана книжарница за фантастика на мястото на книжарницата на Милан Асадуров. Дарения за каузата ще се приемат в брой на събитието или по сметка, която ще споделим с вас допълнително.