Напрежение между кмета и областния управител заради бюджета

С мнозинство от 33 от 51 възможни гласа Общински съвет – Варна прие на 20 април предложението за бюджет за 2022 година, внесено от администрацията на кмета Иван Портних. След предварителни политически решения, групите на БСП и ДБ не подкрепиха финансовата програма. Бюджетът на Община Варна за 2022 г. е без увеличение на местните данъци и такси, а размерът му е рекорден – 647 960 000 лв., от които 88,2 млн. лв. са от европейски проекти и програми. Приходите от делегирани от държавата дейности са 236,7 млн. лв., а от местни дейности – 322,9 млн. лв.

Ден по-късно областният управител Благомир Коцев, който може да върне за преразглеждане финансовата програма на общината по законосъобразност, заяви, че обмисля дали да го направи.

Самоцелно няма да спираме бюджета на Варна, който беше гласуван и приет на заседание на Общинския съвет във Варна, но имаме забележки, заяви Коцев.

„Бюджетът за тази година е висок, но въпреки това се разпродават 140 дкр. общински имоти. Отделно от това е предвидено теглене на заем в размер на 80 млн.лв. Кметът заяви, че парите за спорт и култура са повече, а се оплакват културните дейци, че ще бъдат по-малко“, коментира областният управител. Той допусна, че е възможно да се стигне и до обжалване на бюджета в съда.

Със закъснение от две седмици, кметът на Варна предприе контраатака, за да защити финансовата програма на общината. По средата на годината и в условията на тежка икономическа криза връщането на бюджета на Варна за 2022 година от областния управител от „Продължаваме Промяната“ ще има тежки последици за града, предупреди кметът Иван Портних. Той заяви, че бюджетът е приет от Общинския съвет с подкрепата на две трети от общинските съветници, които са представители на различни политически партии. „ГЕРБ в случая се малцинство“, заяви Портних, което всъщност не отговаря на истината, защото съветниците на партията са 18, тоест повече от половината, гласували за бюджета.

Варненският кмет открито политизира въпроса, изсипвайки поредица от нападки срещу областния управител. Без пряка връзка с бюджета, Портних обвини Коцев са колите в Морската градина. Твърденията на областния управител, че подкрепя спирането на колите в парка, категорично не отговарят на истината. Благомир Коцев и като физическо лице, и като свързан с фирми, е обжалвал на всички съдебни инстанции моите заповеди за спиране на автомобилите в Морската градина. Той атакува в съда и пътните забранителни знаци, и действията на Общинска полиция, както и актуализацията на Генералния план за организация на движението на територията на община Варна, чрез който бяха регламентирани забранителните знаци за достъп до парка, припомни кметът.

„От изказването на областния управител  стана ясно, че той иска връщане на автомобилите в Морската градина като се осигурят паркинги, чрез откупени от общината частни терени за милиони. Това е гениална стратегия за съсипването на градината“, коментира още Иван Портних. „Държавата има имоти в Морската градина! Готов ли е областният управител да ги предостави за изграждане на паркинги, каквато е мечтата му?  И защо, след като държавни терени в парка, той предлага общината да изкупува частни парцели с парите на варненци?“, попита кметът. Кметът Иван Портних припомни, че все още очаква отговори от областния управител на въпросите, относно съдбата на 3300 тона азотен тор от кораба „Vera Su“.  Къде са цистерните с товара, как се съхраняват, какво ще се случи с товара, кой ще плати разходите и кой носи отговорност за замърсяването на морето от нескопосаната операция по изтеглянето на заседналия кораб край Камен бряг?, попита той.