Наложиха глоби за над 25 000 лв. на собственици на домашни любимци

 

През миналата година са извършени 450 проверки на собственици на домашни кучета и котки, като за констатирани нарушения са наложени глоби за над 25 000 лв. Това съобщи за „Черно море“ Иван Радев, главен инспектор „Контрол и регистрация“ към отдел „Опазване на обществения ред“ в община Варна.
Има много добросъвестни хора, които разхождат кучетата си на 12-те площадки на територията на града. Домашните им любимци са снабдени с всичко необходимо. С тях, като се видим по улиците, се поздравяваме, говорим си. Но има и такива, които бягат от нас. Винаги може би ще ги има, каза още Радев. Ние ще продължим с проверките. Не са рядкост случаите, в които стопани на домашни любимци ги разхождат по детски площадки, дори в зоните около лечебните заведения. Размерът на глобите е разписан в наредбата за опазване на обществения ред, като често едни и същи граждани биват глобявани по няколко пъти. Тенденцията обаче е, че все по-малко хора водят домашните си любимци без поводи и намордници, добави той.
2800 кучета и котки фигурират в момента в електронния регистър на община Варна. От тях 400 са вписани през м.г. Регистрацията на домашни кучета и котки в електронния регистър на общината не е свързан с голяма бюрокрация и все повече варненци предпочитат системата. Това заяви Радев и допълни, че добросъвестните стопани в града се увеличават. Той не скри обаче, че част от регистрациите са извършени след налагане на глоба по съответната наредба за опазване на обществения ред.