Наложиха глоба за наследено преустройство на апартамент

 

Варненец ще трябва да плати 1000 лева глоба на Общината заради „преустройство“, наследено от стария собственик на апартамента му, научи Moreto.net. Причината – преди години до имота били монтирани метални решетки, които обаче и сега висят над английския двор на сградата, намираща се в централния район на града. Това създавало неудобство на съсед, който искал да ползва въпросното дворче. Така комшийската сага стигнала до градската управа, а впоследствие и до съда – през ноември 2015 г., съобщи през седмицата Морето.нет.
Екстериорната „иновация“ все пак била старо дело – глобеният варненец купил апартамента през 2004 г., а решетките били монтирани много преди това. Друго „прегрешение“ в наследство обаче била и премахнатата от бившия собственик на жилището външна водосточна тръба, която отвежда дъждовните води от покрива в канализацията. Това водело до редовни наводнения в мазите и двора на жилищната сграда.
Първоначално недоволният съсед неколкократно обръщал внимание на сегашния собственик на апартамента да махне решетките и да върне тръбата за дъждовната вода на мястото й. И понеже вторият не предприел нищо, комшията сигнализирал служители от район „Одесос” към Община Варна. Те пък направили предписание в 30-дневен срок преобразуванията да се премахнат. Но тъй като мъжът не изпълнил нищо последвала глобата, защото бездействайки варненецът е нарушил разпоредбата на чл. 232, ал. 5, т. 1 от Закона за устройство на територията.
Според нормативния документ, санкцията за лице, което не изпълни писмено нареждане на контролен орган да спре, да премахне, да възстанови или да поправи строежи или части от строежи, започват от 1000 и стигат до 5000 лева.
Всъщност пред съда собственикът признал, че не се е противопоставил на направените предписания и е ангажирал услугите на майстор-строител, който да отстрани констатираните проблеми, но желанието му било „демонстративно препятствано”. След като постоял около час, майсторът си заминал.