Налага се нова експертиза по делото „Мейзер“

 

Поредното заседание по наказателното дело, водено срещу Анита Мейзер, която обжалва пред Варненския апелативен съд осъдителната присъда за две престъпления – затова, че причинила по непредпазливост смъртта на съпруга си Николай и затова, че предложила подкуп на полицейски служител, поднесе изненада при изслушването вещите лица, направили съдебномедицинската експертиза.
Експертите трябваше да изяснят дали установените травматични увреждания по тялото на починалия мъж могат да бъдат получени по начина, за който свидетелства в предходното съдебно заседание подсъдимата. Припомняме, че Анита Мейзер се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство, както и от тези, които на два пъти е правила пред първата съдебна инстанция. На предходното заседание пред Апелативен съд – Варна, тя представи нова версия за обстоятелствата, свързани със завързването на т.нар.“свински опашки“ около краката и врата на съпруга си Николай. Според нея, Николай сам е поставил и затегнал две стяжки около врата си.
В хода на съдебното заседание и след изявление на вещите лица, работили по допълнителната експертиза, съдът установи, че при изготвянето на заключението те не са се запознали с всички материали, налични по досъдебното производство, в това число и с протоколите за оглед на местопроизшествието. На практика стана ясно, че те дори не са виждали снимки на тялото, овързано със стяжките.
Съдът се съобрази със становището на прокуратурата и на защитата на близките на Николай Димов и допусна повторна комплексна съдебномедицинска експертиза с участието на трасолог. Екипът от вещи лица ще трябва да се запознае с всички налични материали, събрани в хода на досъдебното производство (протоколи за оглед, фотоалбуми и др.), включително и с тези, събрани при гледането на делото пред първата съдебна инстанция и при въззивния контрол. С оглед на обстоятелството, че протоколите за оглед, писани на ръка от разследващия полицай, са нечетливи, съдът указа на полицейския служител да ги приведе във вид, който да се ползва от вещите лица.
Съставът на Апелативен съд – Варна, разпита в съдебното заседание и разследващия полицай Веселин Радев, водил близо 8 часа оперативна беседа с Анита часове след установяване смъртта на съпруга й.
Варненският апелативен съд отново остави без уважение молбата на защитата на Мейзер за изменение на мярката й за неотклонение. След като се запозна с представена от защитата й епикриза от проведено лечение на подсъдимата в затворническа болница София, съдът назначи изготвянето експертиза на здравословното ѝ състояние. Тя ще трябва да установи дали наличното заболяване й позволява престой в местата за лишаване от свобода.
Апелативният съд във Варна насрочи следващото съдебно заседание по наказателното дело на Анита Желева за 28 май 2018 година.
Припомняме и присъдата, която подсъдимата обжалва пред Варненския апелативен съд. За убийството по непредпазливост Желева получи от първата съдебна инстанция три години и половина затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай съдът й присъди 4 години и половина “лишаване от свобода“. От двете наказания Анита Мейзер ще търпи по-тежкото. Окръжен съд – Варна, наложи на подсъдимата глоба в размер на 8000 лева, както и обезщетение на майката на Николай в размер на 150 000 лв. „Аз съм заложник в затвора, виждате какво става – „манджа с грозде“. Това каза пред журналистите на излизане от съдебната зала Анита Мейзер. Тя също настоя да не бъде наричана „циганка“, защото в рода ѝ нямало нищо циганско.