Най-наглата кражба: Злосторници опитаха да задигнат покрива на Кукления театър

Екип на „Народно дело Седмицата“

По най-наглия възможен начин са задигнати около 20 кв.м от металните плочи от покрива на Държавния куклен театър във Варна. Първата част от тях са изтръгнати в нощта срещу 27 декември. В последната неделя на 2015-а още сутринта кражбата била установена, на мястото пристигнали СОТ и полиция. Охранителите останали през цялата нощ срещу понеделник да пазят срещу ново посегателство. Когато обаче станало светло, те си тръгнали, а крадците на метал се върнали и по най-безсрамен начин отнесли още от металния покрив. Това разказа пред журналисти Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър – Варна.
Наглата кражба имала свидетели, които обаче дори и не допуснали какво се случва. Повечето решили, че става въпрос за ремонт на покрива.

3 - Kuklen 2
„Ние сме любимци на вандалите. Амфитеатърът до сградата ни е спокоен и закътан, защото трябва да бъде място, на което да се събират деца, на него се поставят и много интересни творчески проекти. Напоследък обаче се е превърнал в „клошарска среща“. Сутрин измитаме спринцовките, за да могат да дойдат децата“,  коментира Стойкова.

3 - Kuklen 1
Директорът  на Държавния куклен театър във Варна беше категорична, че трябва да се вземат  някакви крайни мерки, който да гарантират сигурността в района му, както и на самата сграда. Единият вариант е да се постави ограда. От  градинката са били измъкнати дори и тротоарните плочки, добави тя. Сигнали за нашествието на клошари в този район на центъра на Варна са подавани много пъти и към институциите, и към медиите. „Надявам се, че от полицията работят по случая“, каза още Вера Стойкова.
За щастие, крупни варненски фирми реагираха бързо на наглото посегателство, което заплаши съвсем реално дейността на Държавния куклен театър и възможността там да се играят представления. Те се захванаха със спешно възстановяване на нанесените щети, за да не бъде ощетена най-важната част от варненската публика – децата. Въпросът за мерките, които трябва да последват, за да не се повтаря подобен вандализъм, засега остава отворен.