Най-големият производител на миди у нас – „Бляк Сий Шелс“, стъпва и на световния пазар

Най-големият производител на култивирани миди у нас – „Бляк Сий Шелс“ ООД, съвсем скоро ще стъпи уверено и на световния пазар. Вече има сериозен интерес към продукцията на компанията, ситуирана в Каварна, от държави като Испания, Италия, Англия, Щатите и дори някои азиатски страни. „Успяхме да привлечем вниманието на световния пазар, защото доказахме, че в Черно море могат да се произвеждат промишлени количества миди, и то с най-високо качество. Водата в Черно море е чиста – клас А. Нашите миди са по-добри от останалите заради ниската соленост на водата – 10%. Именно на нея се дължат добрите вкусови качества на мидите и за това хората ги предпочитат”, коментира управителят на „Бляк Сий Шелс“ Найден Станев. Друг основен фактор мидите, отглеждани в черноморски ферми, да бъдат високо ценени и предпочитани, е, че водата е чиста през всеки сезон от годината и няма условия за развитие на определени токсини, които да компрометират качеството на месото. Ето защо мидите на „Бляк Сий Шелс“ имат и сертификат за биологично чист продукт, издаден от австрийска фирма. Т.е. контролът е на изключително високо ниво.

midi3
„За да отговорим на очакванията на потребителите, независимо къде по света се намират, трябва да направим продукта си достъпен по всяко време на годината. Затова инвестирахме над 10 млн. лв. във фабрика, чието изграждане вече е на финалната права”, допълва Станев. Целта е мидите да се преработват и замразяват така, че трайността им да се удължи до 2 години, без това обаче да повлияе на качеството на месото им.

Midi2
Фабриката на „Бляк Сий Шелс“ в Каварна е първата подобна в страната. Първоначално тя ще осигури над 40 работни места в града. Заедно с пускането на производството ще се разшири и капацитетът на мидената ферма, за да може да отговори на потребностите на световния пазар. В момента капацитетът на фермата е над 1000 тона годишно, като с продукцията се захранват нуждите на цяла България. Целта е през следващите години поетапно с разширяването и на фермата, и на фабриката, годишният добив на миди да достигне 3500 тона.

Midi1

Как се разпознават качествените миди

Мидите в България се делят на три вида – брегова, дънна и култивирана. Всеки вид мида се различава от мястото, на което е пораснала, което пък определя качеството на месото й.
Черупките на култивираните миди са по-тънки и с по-светъл цвят. Те растат върху специални въжета за култивиране, които са разположени във възможно най-благоприятната среда – с повече кислород и храна, на поне 3-4 метра от дъното. Въпрос на технология от страна на производителя е да помогне на мидите да растат по-бързо, както и въпрос на задълбочени изследвания и постоянен мониторинг е качеството на водата на различните нива, които да са възможно най-благоприятни за отглеждането на миди.
Друг предпочитан вид е бреговата мида. Тя расте закрепена на камъни и тетраподи. Черупката й е по-дебела, за да устоява на вълните. Често, когато хапваме тези миди, намираме в тях пясък, което е нормално. Въпреки този дребен недостатък обаче месото им е изключително чисто, вкусно и като цяло с високо качество.

midi 5
На трето място са дънните миди. Именно те са виновниците за стомашните разстройства. Каква е причината? Този тип миди растат на дъното на морето, където има токсини, засмуквани от тях. Черупките им са по-тънки от тези на бреговите, но с по-тъмен цвят и по-твърди. Проблемът, който производителите на миди срещат, е именно с дънните. „Често хората, за да припечелят бързи пари, вадят дънни миди, най-вече от канала, където водата е мръсна, и ги продават на двойно и тройно по-ниски цени от култивираните на управителите на малки заведения. Когато даденото ресторантче работи с нас и клиентите знаят за това, а им се сервира дънна мида, която не е вкусна и създава стомашни разстройства, хората бързо казват, че мидите на фермата не струват. Това не е така. Затова, когато разберем, че нашите миди се смесват с дънни и така се предлагат на клиентите, спираме работа с даденото заведение”, обяснява управителят на „Бляк Сий Шелс“ Найден Станев.
Той допълва нещо съществено от гледна точка на здравословното хранене. „За радост, българинът се научи да хапва миди по-често, те влязоха в нашата традиционна кухня и това не е никак случайно. Дължи се не само нашите усилия да дадем на клиентите си по-качествен продукт, но е доказано, че мидата е здравословна и необходима на човека, заедно с рибата”, обяснява Станев. Месото на черните миди е нежно и много хранително. Съдържа около 8-10 % лесно смилаеми белтъчини, 1-1,5 % мазнини, 1,5-3,5 % въглехидрати, предимно гликоген, минерални вещества (К, Р, Л, Р и др.) и витамини А, В1, В2 и други. Мидите се използват за приготвяне на вкусни ястия. Като се добавят към някое ястие, то веднага минава в по-висока категория. Малко черни миди, запържени с 1-2 скилидки чесън и пръснати още горещи върху салата, са идеалното предястие за първокласните ресторанти.

„Бляк Сий Шелс“ ООД
Найден Станев, управител
България, Варна, 9000
ул. „Тихомир“ № 28, вх. А, ап. 14
тел./факс: +359 52 507219
мобилен: +359 887 253 329
имейл: office@blackseashells.com
gajdaus@yahoo.com
blackseashells.com

Юлия Георгиева