Най-високите академични заплати са тук

 

Университетските заплати са най-високи във Варна. Това стана ясно по време на дискусия за висшето образование и неговото финансиране, организирана от КНСБ.
По статистика най-висока е заплатата в Икономическия университет във Варна – 2061 лв. Със заплати по-ниски от 1000 лв. са четири университета в страната, като най-ниското средно заплащане достига 860 лв. Повече от половината университети плащат бонуси за докторска степен на стойност около 262,50 лв.
Добре платени остават университетите с повече студенти – УНСС, Пловдивският, Югозападният и Икономическият университет във Варна. С много студенти, но ниско платени, са Софийският и Техническият университет в София. Медицинският университет остава с високо платени преподаватели, но с нисък брой студенти. Расте броят на наетите към висшите училища. Към 2017 г. броят им е достигнал 22 826, спрямо 12 899 за изминалата година.
Работещите с висше образование в столицата са 27,5 % и само 3% са с основно или по-ниско образование, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която беше гост на дискусията. По думите й 1/3 от гражданите в София са на възраст 15-34 г., което е окуражаващо, защото по-голямата част от тях работят и учат .В дискусията се включиха ректори на университети от цялата страна, както и министърът на образованието Красимир Велчев.