Наградена хърватска пиеса гостува в Римските терми

„С външните си прояви животът е смехотворен, трагичен той е само в дълбокия си скрит, вътрешен смисъл!” Може би тази мисъл е имал предвид Миро Гавран, когато е писал комедията “Забранено за смях” – получила най-престижната награда за драматургия в Хърватия – “Марин Държич”. Прекрасно скроен текст, ярки характери, напрегнато действие с неочаквани обрати, блестящ с остроумието си диалог. В тази пиеса се усеща, че още при създаването й авторът е мислил за актьорите и публиката, и то с голямо уважение.

Както казах в началото, зад тази истинска забавност и смешност в героите и техните взаимоотношения се крие една порочност, грозота и разкривеност, която за съжаление е често срещана в съвременното ни консуматорско общество. И може би затова в смеха ни остава един тъжен привкус. В този спектакъл ще видите наистина блестящи актьорски изпълнения.

Любомир Фърков, Даниела Горанова и Теменуга Первазова с всеотдайност, въображение и искреност изграждат своите герои, конфликтите между тях, така че театралният разказ върви с лекота и магнетичност по начин, който кара зрителя да вижда повече от това, което гледа.

Сценографското решение – находчиво и остроумно създава една художествена реалност, която помага за извеждането на дълбоки смисли и задължава творческия състав към истинска импровизация. Режисьор на представлението е Александър Илинденов (“Пеперудите са свободни”, “Член 223”).

Програма на Театър в Римските терми:

Слугинята – господарка“ – 21 август, Старозагорска опера

Едно налице, две наопаки“ – 22 август, ДТ Шумен

Франция, моя любов“ – 23 август, Мира Янова и Ал. Кипров

Брак по принуда“ – 24 август, ДТ Варна

Забранено за смях“ – 25 август, ДТ Търговище

Всяка сряда от 5 до 7“ – 26 август, ДТ Ямбол