Навършиха се 44 години от откриването на най-старото злато

Варненският халколитен некропол е открит на 22 октомври 1972 г. в района на Варненското езеро. Археолозите го датират, че е от края на V — началото на IV хил. преди Христа. Смята се, че находките са  най-старото технологично обработено злато в света, причислявано към т.нар. Култура Варна (4400 – 4100 г. пр.Хр.). Съкровището е открито от 22-годишния тогава багерист Райчо Маринов от с. Аспарухово. На находката се натъква съвсем случайно, докато копаел траншея за кабел, припомни Радио Варна.

10-zlato
Сред многото гробове се отличават няколко с изобилие от златни предмети. Този факт показва, че в тази ранна епоха на усвояване на металообработването, на Балканите вече са съществували наченки на държавно образувание и се е появила царската институция.
Погребенията със златни находки са два вида – в единия присъстват човешки останки, а в другия – отсъстват. По количеството на намерените предмети и украшения гробовете също могат да се разделят на три вида – от изключително богати, до няколко дребни предмета около скелета.