Наближава освещаването на храма „Св. Прокопий“

 

През тази  година ще бъде осветена новата църква във Варна – „Св. Прокопий Варненски“, каза днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му това ще съвпадне и с честванията на 210 години от успението на светеца, съобщи БТА. Иконостасът в храма вече е монтиран, предстоят само довършителни дейности, допълни владиката. Според него до освещаването няма да са готови само всички стенописи, чието изографисване ще продължи поетапно.

През тази година трябва да започне и ремонт на покрива на емблематичния за Варна Катедрален храм, допълни митрополит Йоан. Той уточни, че цялата документация за изпълнението на този проект вече е приключена. По думите му, за ремонта, който предвижда и позлатяване на куполите, ще бъдат необходими над три милиона лева. Малка част от средствата вече са осигурени с помощта на държавата, общината и самата митрополия. Останалите ще се събират чрез дарения.

Ремонтът на покрива и куполите на Катедралата ще бъде външен, той няма да прекъсне отслужването на богослужения, уточни митрополит Йоан.