Мюзикълът „Ани“ излиза на варненска сцена

 

Новата седмица във варненската опера започва с премиера. От 19 часа на основната й сцена ще бъде представен мюзикълът „Ани”. Постановката е дело на Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс и Държавна опера Варна, с подкрепата на фонд „Култура” при Община Варна. Музиката е на Чарлз Стрaус, либрето Томас Миен, текст на песните Мартин Чарнeн, превод от английски Евгения Кръчмарова. Правата са предоставени от Международния музикален театър (ММТ).

17 - Ani
В постановъчния екип влизат Ганчо Ганчев – диригент постановчик, Емилия Петкова – режисьор постановчик, Тодор Игнатов – сценография и костюми, Миглена Шишева – хормайстор и корепетитор, Денко Стоянов – хореография, Галина Станишева – вокален педагог, Петя Петкова – театрален педагог, и Бистра Бъчварова – балетен педагог.
Мюзикълът е развит по мотиви от популярната поредица вестникарски комикси „Малкото сираче Ани”, която започва през миналия век и завършва чак през 2010 г. Първата постановка на мюзикъла е от 1977 г., зрителите още помнят и първия филм на Джон Хюстън от 1982 г. Независимо в какъв жанр се прави римейк на този сюжет, „Ани” винаги ще привлича с надеждата и вярата на едно дете в утрешния ден.
„Ани” е типичен класически мюзикъл с песни, речитативи и танци, в който главното действащо лице е симпатичното червенокосо сираче Ани. Тя не харесва сиропиталището, в което живее, опитва се дори да избяга от него. Нещата се преобръщат, когато милиардерът Уорбакс пожелава за Коледа да му гостува сираче и изпраща секретарката си Грейс да му доведе някое дете от сиропиталището. Грейс избира Ани и така нашата малка героиня попада в съвсем друга среда. Милиардерът иска да я осинови, появяват се обаче различни пречки, които биват преодолени, и накрая всичко завършва с хепиенд.