Мъглявината Орион бе заснета от Учебната обсерватория в „Камчия“

Участници в лагерната смяна Пролетна експедиция „Интеркосмос – днес!“ ще имат възможност да наблюдават и изучават нови обекти с огромния учебен телескоп и да се „скачат“ с Международната космическа станция

Впечатляваща снимка на Мъглявината Орион успя да направи екипът на Авиокосмическия център в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ в късните часове на 17 февруари.  Фотографията бе заснета през професионалния телескоп на учебната  обсерватория, с диаметър на огледалото 35,5 см. Това стана с много търпение, желание, професионализъм и висококачествена техника.
Орион е една от най-ярките мъглявини, която се намира на 1500 светлинни години от Слънцето, тя представлява най-близката до нас звездна ясла – място в което се зараждат млади звездни и планетни системи, кафяви джуджета, междузвездните газово-прахови облаци и др.
Първото документирано наблюдение на Мъглявината Орион е направено  през 1610 г. от френския философ Никола-Клод Фабри дьо Пейреск.


Именно Мъглявината Орион ще е сред интересните астрономически обекти, които ще „открият и разгадаят“ участниците в пролетната лагерна космическа смяна „Интеркосмос – днес!“ в „Камчия“ (от 8 до 14 април). В учебната обсерватория, която е разположена на специална обезопасена покривна площадка, децата ще направят вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с телескопа.


Бъдещите космонавти не само ще се докоснат до тайните на Вселената, но и ще се „скачат“ с Международната космическа станция в ръчен и автоматичен режим. Това ще стане на единствения в България учебен тренажор – аналог на спускаемия космически апарат „СОЮЗ – ТМА“. Екипажите ще проведат състезание, като най-добрите ще получат награди. Програмата ще води лично един от тримата българи, преминали пълния курс за обучение на космонавти – Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“.
Следобедите са предназначени за творчество и за мастърклас по авиомоделизъм – ще се изработват малки летателни апарати и хвърчила. Ежедневните спортни тренировки на бъдещите космонавти ще преминават в басейна и в модерните спортни и фитнес зали на комплекса. По време на лагерната смяна децата ще бъдат настанени в идеалните условия на детския комплекс „Черноморски“ – проектиран и построен специално за детски отдих с инвестиция на Правителството на Москва.
„Камчия“ има над 10-годишен опит и традиции в организирането и целогодишното предлагане на детски, младежки и семеен отдих, образование, култура, спорт и здраве. Комплексът е обявен за „Столица на щастливото детство“.
За информация и записвания:
sokkamchia_prodajbi@abv.bg
За повече информация:
www.sok-kamchia.com