Морето почервеня заради цъфтежа на водорасли

Екип на „Народно дело Седмицата“

Точно на Гергьовден варненци се стреснаха от необичайна гледка. На мястото, където се свързват вълноломът и Южният градски плаж, морската вода имаше неестествен червен цвят. Наш читател изпрати серия от снимки на червената вода. Неприятното усещане от тази гледка се подсилва и от силна миризма на гнило, съобщи очевидецът. Според варненеца червеното петно идвало от брега и се движило в посока към вълнолома.

 
Информацията веднага беше разпространена от „Петел.бг“, най-четената варненска онлайн медия. Първоначалните предположения и на виделите явлението, а дори и на читателите, видели публикуваните снимки от мястото, беше, че става въпрос за някакъв вид замърсяване. В миналото Южният плаж беше едно от местата с най-мръсна морска вода, като къпането на него е забранявано периодично заради разливи на фекални води.
В момента този проблем не съществува заради изграждането на съоръжения, които отвеждат отходните потоци в друг колектор. Видът на червеното море и миризмата на това място обаче върнаха неприятните спомени отпреди години. Някои пък заподозряха, че може да става въпрос за нещо изхвърлено от заведенията в близост до мястото, повечето от които са в някаква фаза на ремонт и се подготвят за лятото.
Екипът ни потърси отговори от институциите за характера на създалата се ситуация. Оказа се обаче, че редът е първо да бъде подаден сигнал от очевидец на „зеления“ телефон на РИОСВ, за да тръгнат от регионалната екоинспекция на проверка. Разбра се също, че обаждането на репортери не се смята за подаване на сигнал, поне за тази институция, вероятно и защото денят беше празничен.
От Басейнова дирекция за Черноморския район се оказаха по-инициативни по отношение съобщенията и публикациите в медиите. След техен първоначален оглед по сигнала ни беше извършена съвместна проверка с участието и на Морска администрация на червеното петно в морето. Резултатът от нея се оказа успокояващ – причината е цъфтеж на водорасли, явление, което е добре познато на варненци, но по-скоро в най-топлото лятно време. Оказа се също, че Южният плаж не е единственото място, където то е наблюдавано миналата седмица, подобна гледка е била видяна и в района около пристанище Варна-запад.
Именно заради нетипичния сезон за цъфтежа на водораслите и заради ниската температура на морето мнозина не повярваха на това твърдение. Повечето лични мнения във форума на „Петел.бг“ са, че в случая нещо се премълчава от институциите и нетипичното червено море не може да се обясни само с естествен биологичен процес.