Морето изхвърли два мъртви делфина за седмица

 

Наша читателка засне изхвърлен от морето мъртъв делфин до крайбрежната алея във Варна. Тя ни изпрати снимка в началото на миналата седмица и заедно с това изрази и възмущение, че въпреки подадения от нея сигнал, тялото на морския бозайник е престояло още един ден на същото място. Ето какво ни написа читателката ни: „Около 18 ч. на 7.05.2017 г. на 50 метра преди Рибарското селище на крайбрежната алея във Варна морето изхвърли поредния мъртъв делфин с видими кървави ожулвания по целия корем, явно отново от човешка намеса, за съжаление. Подадох сигнал на тел. 112. На следващия ден все още тялото му е там.”


На 12 май в редакцията ни постъпи нов сигнал за изхвърлено тяло на морски бозайник на брега. Този път мъртъв делфин беше открит на Офицерския плаж.
Публикациите по тези случаи в най-четения варненски новинарски сайт „Петел.бг“ предизвикаха много коментари и предположения какво води до смъртта на морските обитатели. Повечето читатели изразяват мнение, че това е следствие от засилените маневри на военни кораби в Черно море. Сигналите на сонарите за откриване на подводници могат да засегнат делфините, твърдят хората. Междувременно стана ясно, че през април по Северното Черноморие са подадени общо 5 сигнала за намерени мъртви делфини. Само два от тях са били основателни, твърдят от РИОСВ.