Младите в БСП работят за бъдещето на България

 

Двама младежи. Усмихнати и с чувство за хумор. Членове на БСП – Варна. Отскоро и председатели на областната и градската организации на Младежкото обединение на БСП. И двама твърдят, че пред тях никога не е стоял въпросът дали БСП или друга партия. Не приемат твърденията, че БСП е застаряваща. Не ги приемат, защото са свидетели колко много млади хора има в редиците й.

На Павел Раличков и Руслан Влаев зададохме едни и същи въпроси.

Павел Раличков, областен председател на Младежко обединение на БСП – Варна

На България й трябва план за дългосрочно развитие

4 - 5 - Pavel Ralichkov

Роден 11 ноември 1981 г. във Варна. Завършил VIII СОУПЧЕ „А. С. Пушкин“ с профил „Френски език“ през 2000 г. Бакалавър по компютърни системи и технологии в ТУ – Варна.
Магистър по майкрософтски технологии в ТУ – Варна. През учебната 2005-2006 г. преподавател по информационни технологии и информатика“ в части училища и колежи „Константин Фотинов“. От май 2006 г. до днес мениджър логистика в авиокомпания Air Via. Женен от 13.5.2011 г. за Елена Раличкова, а от 10.7.2015 г. баща на две прекрасни момченца – Самуил и Борил Раличкови.
Член на БСП от 2005 г. Два мандата и половина председател на МО на БСП – Варна, район „Одесос“. Два мандата член на РС на БСП – Варна, район „Одесос“. Два мандата член на ГС на БСП – Варна.

– Г-н Раличков, изглеждате като живо опровержение на това, че БСП е партията на пенсионери…
– БСП – партия на пенсионерите… И е така, и не е така. От известно време насам БСП не е единствената партия, за която пуска гласа си българският пенсионер, и всеки, който има желание, може да се увери в това, като погледне статистиката в сайта на ЦИК. Ако погледнем реално на нещата, няма нищо по-нормално от това пенсионерите или поне една голяма основна част от тях да гласуват за БСП – та ние сме социалната партия на България. Ние сме лявата партия. От друга страна, мога да ви гарантирам, че откакто съм член на БСП, в нашите редици се вляха много, наистина много млади хора, на които им пука за това какво се случва в тази страна и имат желание да променят средата си. И наистина им пука, вярвайте ми. Те имат възможности да не са тук, да се реализират или търсят друг живот в чужбина. Но са тук, останали са, защото им пука. При нас в БСП – Варна, има много млади хора, които идват с децата си на мероприятия, на събития. Още от сега ги учат, че когато ти пука, винаги има начин да стане. Може да не е лесно, може понякога, а то при нас е винаги, да е за сметка на личното ти време, на приятелите, но сме приели, че като партийни членове носим отговорност не само за себе си, а за по-добрия живот на всички останали хора, и това ни води напред.
– Какво според Вас БСП трябва да направи, за да се върне в управлението на държавата и смятате ли, че това може да се случи скоро?
– БСП трябва да се промени. Ние трябва да се върнем към корените си. Трябва смело да заставаме пред обществото и да отстояваме левите си възгледи. За съжаление, ако погледнем глобално на световната политика, ще стигнем до извода, че ние с вас определено не живеем в най-добрите години на човечеството. Разбира се, България не е в изолатор и като част от света ние също изживяваме труден момент. Но аз вярвам, че завой наляво е единственият правилен път за всички нас. Вярвам в това.
Мисля, че партията, която представи и защити пред обществото план за развитието на страната ни поне за следващите 15-20 години напред, то тя ще спечели доверието на избирателите. На българина му писна да слуша колко лоши са били предходните, как за всичко са виновни X, Y или Z. Писна му от оправдания и от прехвърляне на отговорности. Хората искат да видят позитивизъм, светлина и сигурност в бъдещето си. Толкова е просто. Колкото по-бързо се случи приемането на дългосрочна стратегия за развитие на държавата, толкова по-добре. И това не зависи само от БСП, зависи и от мен, и от Вас, и от всички нас. Трябва да спрем да се мразим. Да спрем да се обиждаме, оправдаваме и да започнем да мислим заедно за бъдещето на тази държава.
– Какви ще се приоритетите в работата на областната структура на Младежкото обединение на БСП? Бяхте избран на този пост на 18 юни т.г.
– Желанието ми е след две години всички да говорят за големия и силен отбор на младежката организация от Варненска област. Вярвам в това, че хората са силни тогава, когато работят и се забавляват заедно. Затова усилията ми ще бъдат насочени към създаване на силен екип. Зная, че може да има такъв, защото познавам хората. Те са интелигентни, смели в мисленето си и готови да работят не само заради успеха на партията на избори, а заради това, че трябва нова визия, нови решения за управлението както на место ниво, така и на национално.
– Ще Ви остава ли време за семейството, за разходки със съпругата и близнаците?
– Моля ви, не показвайте това интервю на жена ми. мее се.)

Руслан Влаев, градски председател на Младежко обединение на БСП – Варна

Все повече млади хора смятат БСП за своята партия

4 - 5 - Ruslan Vlaev

Роден на 10.03.1983 г. Завършил ТУ – Варна, специалност автоматика, информационна и управляваща техника и магистратура криминология и социална превенция. От 2008 година насам работи в Община Варна. Женен за Диляна Влаева. Двамата имат все още малък семеен стаж, но пък планове за доста дълъг такъв.

Членува в БСП от девет години. Член е на Националния съвет на МО на БСП, на Градски съвет на БСП – Варна, на Районния съвет на БСП „Приморски“.

– Г-н Влаев, изглеждате като живо опровержение на това, че БСП е партията на пенсионерите…

– Благодаря за определението, че съм като живо опровержение на това, което се внушава в публичното пространство за БСП, а именно, че е партия на възрастните хора. Само че тези хора, възрастните, са паметта на държавата. Те са хората, от които можем да се научим да не повтаряме грешки, които са били фатални. Заради това им дължим уважение, а не лепене на иронични етикети. Иначе, ако погледнем реално както в местен, така и в национален план, ролята и мястото на младите хора в БСП заема все по-централно и водещо място в развитието на партията. Ето, да вземем Варна за пример, досегашният младежки градски координатор вече е председател на най-големия териториален район в България – район „Приморски“, останалите районни председатели са също млади и образовани хора. В градския съвет има 14 човека, които са под 40-годишна възраст, което само затвърждава, че все повече млади хора смятат БСП за своята партия.

– Какво според Вас БСП трябва да направи, за да се върне в управлението на държавата и смятате ли, че това може да се случи скоро?

– Първото нещо, което трябва да се направи, поне според мен е да върнем доверието на собствените си избиратели в нас. През последните години бяха допуснати някои грешки, които разколебаха редовите членове на БСП. На моменти имаше усещане, че хората са длъжни да се съобразят с действията и решенията от София, без дори им се обясни защо и как са взети и най-вече в чия полза. И това отблъсна доста от редовите социалисти.

Радвам се, че новото ръководство в лицето на г-жа Нинова взе решение да се направи вътрешно партийно допитване относно бъдещите ни действия за президентските избори. Смятам, че по този начин за първи път от доста време централното ръководство ще усети истинските настроения на редовия член.

А относно въпроса за връщане в управлението на държавата – по-важно е да покажем пътя за развитие на държавата, за това какво трябва и може да се случи, за да са спокойни хората, че няма да се налага да стягат куфари за чужбина – своите или на децата си.

– Какви ще се приоритетите в работа на градската структура на МО на БСП?

– Основното, към което ще се стремя, е да покажем пред обществото, че в младежкото обединение са събрани млади хора, които всеки ден се сблъскват със същите проблеми, с които се сблъскват и всички варненци. Хора, които са съпричастни с техните проблеми и ще направят всичко възможно, за да ги решат. Иска ми се да покажем човешката страна на партийния живот – ние сме живи хора, а не партийни зомбита, които мислят как само да имат власт. БСП е социална партия и наш основен приоритет е да мислим за хората и да работим за тях, независимо дали сме управляващи или не.

Ако ме питате как се постига всичко това – с действия и работа. А ние в младежката организация работим – преди Великден, съвместно с районните съвети на партията, занесохме козунаци и яйца на хора в неравностойно положение от целия град, включихме се в организираното пролетно почистване от община Варна, като и в петте района на града членове на организацията почистиха градинки до читалища и в междублокови пространства, участвахме и в инициативата на БТВ „Да изчистим България за един ден“, като почистихме района около Побити камъни. Във връзка със световния ден за кръводаряване част от младежите в БСП дарихме кръв.

– Ще ви остава ли време за семейството?

– За жалост времето за семейството става все по-малко и винаги, когато имам възможност, се старая да прекарвам всеки свободен момент с моята съпруга, на която искам да благодаря за търпението, което проявява към партийния ми живот.