Младежко сдружение ще стопанисва изоставените погреби

Защитното съоръжение на ул. „Барутен погреб“ №1, известно като бившия рок клуб „Бонкърс”, да се даде за стопанисване на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“. Това реши на заседание миналата седмица постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Общински съвет – Варна. Имотът, който от години тъне в разруха, ще бъде предоставен за безвъзмездно ползване на организацията за срок от пет години.

Съоръжението със застроена площ от 166 кв. м е публична държавна собственост. През 2012 година държавата го предостави на Община Варна за безвъзмездно управление с идеята за създаване на музеен и културен център. Сключен бе договор със сдружение с обществено ползване дейност „Народно читалище Стара Варна 2010“, което пое ангажимент да превърне старото съоръжение в концертна и изложбена зала. Преобразяването така и не се случи, а в момента имотът е в плачевно състояние. Затова през май тази година Общинският съвет взе решение договорът между Община Варна и читалище „Стара Варна 2010“ да бъде прекратен.

Припомняме, че преди време от сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ заявиха, че вече работят по разчистването на комарите боклуци, които задръстват помещението, превърнато в свърталище на бездомници, клошари и наркомани. На практика обаче работата по ремонта и обновяването на пустеещия общински имот все още не е започнала. Не съвсем ясно и какви функции ще има обекта, но със сигурност в него ще се извършва дейност, свързана с младежите на Варна и техните любими занимания.

На последното си заседание членовете на стопанската комисия към местния парламент приеха и промени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост“. В нея беше включена част от сграда на ул. „Цар Симеон I“ №26, която държавата дава на Община Варна за безвъзмездно управление. Имотът със застроена площ 291 кв. м ще се ползва от ОП „Общински паркинги и синя зона“ във връзка с въвеждане на платеното паркиране „Синя зона“. За да влязат в сила, решенията на комисията трябва да бъдат потвърдени и на заседание на Общинския съвет.