Млада авторка даде старт на ново арт пространство с фотографиите си

Анета Иванова е първият автор, който откри със самостоятелна фотографска изложба новото арт пространство на школата по изобразително изкуство „Дедал“. Изложбеният салон е специално проектиран и изпълнен в Апелативен съд – Варна, на V етаж в Съдебната палата на площад “Независимост“.
„Ода за всичко“ е мотото на изложбата, която представя 19 фотографии на младата авторка, която експериментира с двойни експозиции. Елегантно, ефирно и неуловимо, в тях се смесват портрети с различни абстрактни форми.
Организирането и създаването на постоянна експозиционна площ в Апелативен съд – Варна, за презентиране творбите на младите творци от школа „Дедал“ стана възможно след подписването на меморандум за партньорство между съда и школата в началото на декември миналата година.
Първият изложбен салон в съдебната институция е поредният социален ангажимент на Апелативен съд – Варна. Това е институционална подкрепа на цялостната дейност на „Дедал“ – школата по изобразително изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение, подготвяни безвъзмездно от професионални художници и артисти.
Варненският апелативен съд поема сериозна социална отговорност за подкрепа на младите хора, като разширява възможностите за презентиране на техни произведения в институционална среда.


Анета Иванова е фотограф, роден и работещ във Варна. Започва да се занимава с изкуство в ранна детска възраст, главно рисувайки. В тийнейджърските си години открива фотографията. Криле за изкуството й дават учителите от школа „Дедал“. Фотографията й е главно експериментална, като най-значими са двойните експозиции, в които смесва портрети с абстрактни, архитектурни форми, с елементи от природата и заобикалящата среда. Именно част от тези фотографии са в календара на „Дедал“ за 2017 година.
Анета намира вдъхновение навсякъде. В книгите, в музиката, в изкуството. Обича дългите разходки и мечтае много. Морето е постоянен източник на вдъхновение за нея – непредсказуемо, мощно, променящо се. Казва, че „морето понякога лекува, но може и да ни убие“. Ще го видите различно в уникалните й фотографии.
„Смятам, че една картина не трябва да се обяснява – казва Анета. – Картината задава въпроси, а не дава отговори“. За младата авторка „изкуството е нещо, което се случва вътре в човека. Изкуството не е продукт или обект, това е едно преживяване. А когато му се наслаждавате, всеки път му придавате нов живот.“
Анета е работила с:
The Oprah Magazine – САЩ, Penguin Books – САЩ, Diesel – Италия, Kering – Франция, О2 Telefonica – Германия, New Scientist – UK, Wefactory – Франция, Rubicon Publishing Inc., Éditions GallimardThinking Garden – South Korea, CrispyWallet B.V. – Netherlands, и други.
Фотографии на Анета влизат в: “Chip Foto Video” (Китай) корица, август 2014, “Chip Foto Video” (Германия), юни 2014, “Stylist” (Франция), март 2014, “Luxos” (Италия) корица, Специално издание за седмицата на дизайна в Милано, 2014, “Better photography” (Индия) корица, декември 2012, “Better photography” (Индия) корица, хинди версия, юни 2013, Photographers Companion Magazine (Китай), август 2013, Contemporary Portraits, от Index Books, Испания.