Министър Лиляна Павлова на 15 август: Стартира процедура за още 16,5 км от магистрала “Хемус”

Стартираме търг за строителството на нова отсечка от автомагистрала „Хемус“ – от пътен възел „Белокопитово“ в посока Търговище. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която уважи празника на града – 15 август, Свето Успение Богородично.
„Имаме готовност и довършваме документацията по подготовката на търга, за да продължим строителството на магистралата и от Варна за София“, подчерта Павлова. Плановете включват строителството на 16,5 км магистрален път между Белокопитово и село Буховци, изграждането на голям пътен възел и шест виадукта. Поръчката ще е на инженеринг, тъй като паралелно с изпълнение на проекта ще се извършва и отчуждаване на земите. Така АМ „Хемус“ ще може да се строи и от двете страни – от Белокопитово към Търговище, и от София, в участъка между Ябланица и Боаза, за който в момента върви търг за избор на изпълнител. „Така гарантираме и продължаваме изграждането на тази важна магистрала“, подчерта министър Лиляна Павлова.
Тя добави, че е обсъдено цялото бъдещо трасе на магистралата като строителството ще се извършва само на утвърдените и безспорни за момента участъци.
За някои от останалите стари трасета върви процедура за избор на изпълнител за препроектиране. Целта е да се избегнат планинските и сложни като релеф райони, които оскъпяват строителството. Такъв, например, е участъкът до разклона за Плевен и Ловеч откъм София, който по стария проект предполага строителството на тунели.
По отношение на ремонта на Аспаруховия мост министър Павлова коментира, че след приключването на летния туристически сезон ще се направи анализ и ще се вземе решение дали ремонтите да продължат до края на годината, или да се подновят догодина. Тя припомни, че скоро предстои стартът по почистването и благоустрояване на деретата в кв. „Аспарухово“. Реализацията на проекта с европейски средства се бавеше заради обжалвания.