Министър Балтова във Варна: Няма да има неприятни изненади в цените на шезлонгите и чадърите

 

Това лято неприятните изненади със шокиращи цени на чадъри и шезлонги по българските плажове ще могат да бъдат избегнати. За целта на сайта на Министерството на туризма ще има интерактивна карта, на която тази информация ще е предварително достъпна за всеки.
Министърът на туризма Стела Балтова заяви във Варна, че картата ще се появи на сайта съвсем скоро. „Докато съм аз на поста, в следващите две седмици, тя ще бъде качена“, поясни Балтова. Тя съобщи също, че във Варненска област плажовете, които засега са неохраняеми, са 18, но за много от тях има процедури по намиране на стопанин, които са на различен етап.
Предварителните прогнози сочат, че за Великден в България със собствените си коли или с автобуси ще пристигнат повече туристи от съседните страни, отколкото през предишни години. Специално в самолетните полети от Гърция за страната ни през тази седмица се отчита ръст от над 14 %. От Великобритания пък ще има над 40 % повече посетители, избрали страната ни, подобни са показателите и за други държави от Западна Европа. Като цяло, общият ръст на полетите тази седмица е над 12 %. Това съобщи във Варна министърът на туризма Стела Балтова.
Тя каза също, че увеличаването на евтините самолетни полети до страната ни започва да променя условията на туризма у нас. Вместо за почивка на море, която водеше в България 70 % от чуждестранните курортисти, сега все повече идват за един уикенд или за няколко дена. „Някои от туристите идват да видят конкретни културно-исторически забележителности, други – за изложение, дори за конкретен оперен или балетен спектакъл“, коментира министър Балтова. Така хотелите, които работят целогодишно, могат да се окажат в крайна сметка по-запълнени от тези, които разчитат на наплива през лятото.
Както в България имаше прилив на гръцки туристи за Великден, така и много българи избраха Гърция за своята почивка около празника. Това е най-предпочитаната дестинация, заедно с Македония и Сърбия. Голямата част от почиващите българи обаче все пак са предпочели да празнуват и да пътуват в страната си на Великден, стана ясно от думите на министъра.