Министър Ангелкова тръгна с „голяма кошница“ за туристическото лято

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща в Областна администрация – Варна, с представители на контролните органи, областните управители, кметове и туристическия бранш през миналата седмица. Темата беше подготовката за предстоящия туристически сезон, за който очакванията в министерството очевидно са много големи.
Ангелкова беше категорична, че се очаква ръст на туристите у нас и много силна година. Чакат се 30 процента повече руснаци в сравнение с предходното лято, между 15 и 20 процента повече германци, 40 процента повече поляци и 15 процента повече чехи и унгарци. Ръстът на туристите от Иран специално във Варна ще е 34 процента, каза още тя, а 15 процента този от Израел.
По традиция най-много румънци ще влязат в България. Около 100 000 ще бъдат те само за Великденските празници, а за цялата година се очаква да са 3-4 процента повече от миналата, когато са били 990 000 души.
Заради ремонта на Аспаруховия мост беше заявено, че от агенция „Пътна инфраструктура“ са поели ангажимент с обходни маршрути за румънците, които ще минават транзитно през Варна за други дестинации. За целта, въпросните маршрути ще бъдат качени на всички сайтове в Румъния, които са свързани с туризъм, а освен това ще се разпечатат 50 000 брошури, които ще бъдат раздавани на КПП-тата.

7 -  Turizum
Слагат се и предупредителни табели дори на разклона за качване на магистралата към Варна по пътя, от който идват влезлите през Русе румънци. За туристическия сезон вече са сключени споразумения с Румъния и Чехия за съвместни патрули по плажовете с техни полицаи. Предстои да бъде подписан такъв договор и с Германия.
На Златни пясъци ще има денонощен пункт на РЗИ, който да е на разположение на туристите. Ангелкова апелира да се запази качеството на туристическата услуга у нас и да няма дублиране на резервации в хотелите. Много от тях вече са пълни за юни, юли и август.
За по-голяма реклама на Българското Черноморие с големите групи туристи ще идват и чуждестранни журналисти.

На трите варненски плажа без концесионер ще има спасители

Трите плажа във Варна, които останаха без концесионер и все още нямат нов, ще бъдат подсигурени с водно спасяване. Това обяви областният управител Стоян Пасев. Въпросните места са Кабакум, Офицерският плаж и този в квартал „Аспарухово“.
„Там изпадаме чисто хипотетично под риск да не се отдадат под наем и да нямат водно спасяване. Ще направя всичко възможно да взема пълните данни от министерството, за да обявя максимално късно поръчката за водно спасяване. Тя ще е голяма, тъй като само на територията на „Аспарухово“ са 17 поста. Дори да няма наематели на тези три плажа, ще подсигурим водно спасяване. Процедурата ще трае 1 месец и до 20 юни може да имаме водно спасяване на тези три плажа“, категоричен бе Пасев.
Министърът на туризма Николина Ангелкова разкри, че Община Варна ще поеме почистването на въпросните три плажа, тъй като по закон тя получава 50% от концесионните такси и има ресурс да вложи средства в поддържането на ивицата. В министерството се подготвя новата наредба, с която ще бъдат категоризирани плажните ивици и тяхното отдаване ще бъде съобразено с индивидуалните им характеристики като достъпност, социализация и др. Всяка категория плаж ще бъде отдавана на различна стойност, изчислявана по специална методика.