Министерство поставя тежки изисквания за експонирането на „Слава“

Проектът за превръщане на „Слава“ – последната българска бойна подводница, в музей, няма да бъде изпълнен лесно. Това  стана ясно от думите на зам. -кмета на Варна Коста Базитов.
Пред журналисти той коментира, че от Министерството на културата, с което общината работи в сътрудничество за осъществяване на идеята, са изпратили три печатни листа с изисквания. „Слава“ трябва да изпълнява всичките, за да стане самостоятелен музей, каквато е оригиналната идея. Съществува и възможност тя да бъде оформена със статут на отделен експонат към вече съществува във Варна.
Базитов подчерта, че тепърва ще се търси най-доброто решение за „Слава“, включително и за това къде точно да бъде поставена. Един от конкретните проблеми в тази връзка е, че няма подходящ кран, който да я извади на сушата, ако се приеме този вариант. Най-близкото място, от което може да бъде докаран такъв, е Констанца.
Полученото писмо от министерството обаче на практика поставя началото на процеса. Подводницата „Слава“ извърши последното си плаване през 2010 година. Тя е единственото запазено материално свидетелство, че Военноморските сили на България са разполагали с оръжие от този тип.