Милян Пупович с оферти от три отбора

Сърбинът започва здрави тренировки от днес

Бившият баскетболист на Черно море-Порт Варна Милян Пупович има три оферти, разкри самият той пред „Народно дело Седмицата“. Опитният център все още не е избрал къде да продължи кариерата му. За последно сърбинът игра в иранския Нефт Абадам. Благодарение на силните игри на 33-годишния състезател азиатците спечелиха сребърните медали в местното първенство. В последните седмици оставилият трайна следа в българското първенство Пупович си почиваше от тежкия сезон в Сърбия и Босна. Още от днес обачеп мощният баскетболист започва здрави тренировки, за да бъде в кондиция за старта на подготовката, където и да играе през следващия сезон.
Припомняме, че първият роден тим, за който Милян игра, бе Черно море. През 2013/2014 той помогна на варненци да грабнат сребърните медали за Купата и бронзовите в първенството. През лятото сърбинът премина в Левски, но след само няколко мача за „сините“ се завърна в морската столица, за да изведе „моряците“ до спечелването на Купата на България и втори пореден бронз в Националната баскетболна лига. 33-годишният баскетболист игра у нас и за отбора на Ямбол.
Боцка не знае дали ще остане в България

28-1

Милян Боцка все още не е наясно какво е бъдещето в баскетболната му кариера. Пред „Народно дело Седмицата“ бившият баскетболист на Черно море-Порт Варна заяви, че все още няма точна информация дали ще продължи да играе в България. Припомняме, че след добър сезон с екипа на „моряците“, с които спечели Купата на България и бронзовите медали в първенството, гардът премина в друг български тим – Ямбол. Там той направи един от най-силните сезони в кариерата си и няколко пъти бе избиран за MVP (най-полезен състезател) на кръга в Националната баскетболна лига. Тимът му обаче не се представи според очакванията, като останаха извън Топ 6 на редовния сезон. Именно това може да наклони везните при решението на Боцка в търсенето на отбор с по-големи амбиции.
Чакат Борислава Христова за атака на Дивизия „А“

Селекционерът Дечо Коешинов, който води 18- и 20-годишните националки по баскетбол, се надява на добро представяне на отборите ни през това лято. Наставникът обясни, че гардът Борислава Христова от Варна ще се присъедини към състава на 20-годишните до края на седмицата. Целта пред тимовете ни ще бъде класиране в Дивизия „А“ догодина.
“Тази година мисля, че имаме по-силен набор. Трябва да се класираме в по-горна дивизия, ще опитаме. Единственото е, че има шест отбора, дошли от Дивизия „А“. Както в мъжката, така и в женската част – седем отбора отпаднаха от Дивизия „А“ и слязоха в Дивизия „Б“. Надявам се да направим добра подготовка, независимо че Борислава Христова ще дойде чак за втория лагер, но е хубаво, че ще бъде в състава. Имаше индикации, че може би няма да успее. Дори във федерацията се получи официално писмо, че няма да участва. Миналата година е имало такъв състезател от румънския национален отбор, който не е участвал. Разговарях с Боби, тя трябваше май месец да е тук, но има да довършва изпити и на 18 юни пътува за България. Това е идеален вариант за нас. Защото ако Боби я няма, както имаме проблеми с възстановяването на Таня, ако две от основните състезателки липсват, мисля, че ще бъде много тежко”, заяви Дечо Коешинов.
“Няма да има много промени тази година. Ако са различни хората в тези два отбора, тренировъчният процес няма да върви като хората. Вече имам опита от миналата година, когато голяма част от отбора до 20 бяха момичета от националния отбор до 18 години. Мисля, че 7 момичета от състава до 20 бяха и гръбнакът на състава до 18 години. Тази година ще бъде почти същото и може би затова федерацията реши да ми предложи същия вариант и да съм треньор на двете възрастови групи. Не ми тежи. Честно казано, дори е удоволствие да съм треньор на двете възрасти”, допълни наставникът.
“Надявам се опитът от миналата година да ни помогне. Реално миналата година бяхме с един състезател от възрастовата група – Калина Аксентиева, тя беше 20-годишна. Борислава Христова, Теодора Динева, Таня Енева бяха по на 19, а останалата част от отбора – по на 18, а имаше дори 17-годишни. В другия отбор беше абсолютно същото. Имахме една Габриела Костова и Жени Нацкина, които бяха в 18-годишната си възраст. Всички останали бяха 17-годишни. Реално бяхме с набор от момичета с година по-малки. А имахме голям шанс да се класираме при 20-годишините. В началото мислех, че шансът ни за класиране е нищожен. Но с течение на първенството и с играта, която показахме във всеки мач, сега искрено съжалявам, че не успяхме да се класираме. Защото изгубихме един мач от Литва, в който от 15:9 се върнахме в мача. Мачът стана равен, след това им позволихме отново да поведат и загубихме мача. В последствие загубихме един много нелеп мач от Румъния с две продължения. Знаехме, че няма как да загубим, тъй като ги бяхме победили в контролите три пъти преди това. Отборът беше сигурен, че няма шанс да загубим. Но когато започне отпускане, трудно можем да се върнем в мача. Ако бяхме спечелили този мач, имахме теоретичен шанс да се класираме”, коментира Дечо Коешинов.