Международното биенале на стъклото идва във Варна

 

Международното биенале на стъклото гостува във Варна от 27 септември до 2 октомври. Началото ще бъде дадено в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, където художникът Илия Янков ще представи ретроспективната си изложба „Пространство и светлина“. Посетителите ще могат да се запознаят още с художествена керамика, създадена по време на петте издания на Международния пленер по художествена керамика в Балчик. Биеналето гостува с две самостоятелни изложби, две лекции и една обща изложба на всички участници в тазгодишното издание.
В събитието се включат артисти от над 30 държави, а общият брой на участниците надвишава 120. В продължение на цяла седмица жителите и гостите на София, Велико Търново, Варна и Белослав ще имат възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации, водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло. За пръв път в България самостоятелна изложба ще имат и титаните на художественото стъкло, иноваторите и неспирната колаборативна двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.


В програмата на биеналето са включени творчески работилници, които ще дадат възможност на публиката да научи повече за спецификите на стъклената материя от първо лице, с помощта на артисти – носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и други. Предвидени са още лекции и презентации от водещи специалисти в областта на художественото стъкло. Гост-лекторите ще пристигнат специално за събитието от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, за да представят различни аспекти за направата на едно стъклено произведение, а акцент сред събитията е специално подготвена видео-лекция от Музей на стъклото Корнинг, Ню Йорк.

 
Събитията в рамките на биеналето във Варна са:
27.09.
ГХГ „Борис Георгиев“
18:00 – Откриване на изложбата „Пространство и светлина“ на Илия Янков. Експозицията ще бъде разположена до 14 октомври.
29.09.
Галерия „Bulart“
18:00 – Изложба „SPECULARIS“ на Маркета Варадинова – Чехия. Експозицията ще бъде разположена до 4 октомври.
1.10.
Галерия „Инхом Арт Глас“
17:30 – Откриване на обща изложба на участниците в Международно биенале на стъклото 2017. Експозицията ще остане разположена в периода 1 – 15 октомври.

2.10.
ГХГ „Борис Георгиев“
12:00 – 13:30 „Цвят, смарт технология, стъкло. Връзката между науката и изкуството“ – лекция на Ива Колоренцова (Чехия)
13:30 – 15:00 „Светлина, стъкло и огледало в съвременното и концептуално чешко изкуство“ – лекция на Маркета Варадиова (Чехия)