Международен радио конкурс и онлайн гласуване за песните на „Откритие 2016“

Международен радио конкурс ще се проведе в рамките на фестивала „Откритие“. Слушателите на радио станции от различни държави ще имат възможност да дадат своя глас за песните, които ще се завъртят в ефира. Първото излъчване ще бъде в неделя от БНР – Радио Варна. Радио конкурсът се провежда за четвърти път. Досега са участвали радиостанции от седем страни с близо 500 000 гласувания.
Своя глас за любимата си песен феновете на фестивала могат да дадат и онлайн на http://contest.discoveryfest.com/.
Във фестивала участват 14 песни от България, Индонезия, Италия, Испания, Малта, Македония, Румъния, Русия, Украйна, Молдова, Турция, Филипини, Азербайджан.
Финалът на международния конкурс за песен на „Откритие“ е на 22 май в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, от 18,45 ч. Тогава ще бъдат връчени и наградите от радио конкурса и онлайн гласуването.

Полският R’n’B изпълнител Мариус Шабан идва във Варна

Полякът Мариус Шабан, композитор, аранжор, продуцент и певец както в Европа, така и в Съединените щати, пристига във Варна, за да участва в юбилейния концерт „Златните лауреати на „Откритие“. Участието му в България е с подкрепата на Полския културен институт.
Мариус е професионален музикант, който свободно преминава през жанровете поп, рок, денс, R&B, соул и фънк. Сам продуцира албумите си и още вторият – Living For The Moment, е миксиран от Крис Каси и мастериран от световната легенда Бърни Грундман (работил по албуми като Thriller на Майкъл Джексън и Purple rain на Принс, Тapestry на Карол Кинг).
Музикалният му потенциал е оценен и от известни автори. Той работи със Стив Дорф (който пише текстове на песни и музика за Селин Дион и Барбара Стрейзънд), Джуд Фридман (работил с Уитни Хюстън), Кийт Браун (писал за Фейт Хил), както и с Роб Хофман, продуцирал Майкъл Джексън и Кристина Агилера. В същото време Мариус Шабан активно си сътрудничи с много млади полски творци, работи и с Брайън Алън – британски музикант и композитор, който е продуцент на големия музикален проект „Полша – защо не“.