Международен екип представи „Бохеми” в Летния театър

 

Оперните премиери на Опера в Летния театър, в рамките на ММФ „Варненско лято” 2016, започнаха на 2 юли с „Бохеми” от Джакомо Пучини. Постановката е дело на международен екип и е представена с успех в над 25 оперни театри в Западна Европа. Интерпретацията е на постоянния гост-диригент на Държавна опера Варна Стефано Сегедони от Италия и на режисьорката Мария-Елена Мексиа от Испания.

Събитието привлече с вокалното и артистично изящество на световната прима, солистката на Метрополитън опера Цветелина Василева, в ролята на Мими. „Докато си припомнях ролята на Мими, изпадах в много лирични моменти, преоткривайки по нов начин чистотата на това социално течение – бохемството. Бохеми са съществували, съществуват и днес – това е начин за възприятие на живота, характерен с чистотата на взаимоотношенията и липсата на всякакви предразсъдъци. Всички персонажи в „Бохеми” са вдъхновяващи, те въздействат на емоционално и сетивно ниво”, разказа Цветелина Василева.

Маестро Стефано Сегедони

Непрекъснато преоткривам „Бохеми”

17 - Opera 2

– Какво ново при Вас, Маестро, след последното Ви гостуване във Варна?

– Обичам да се връщам във Варна. Малко преди да дойда сега, дирижирах в „Театро Павароти” в Модена опера от Бритън, също и няколко концерта, от които единият с ученици на Райна Кабаиванска. Тя също като мен живее в Модена и между нас се установи добро партньорство. След предстоящите ми участия в Опера в Летния театър във Варна ще дирижирам четири спектакъла на „Севилският бръснар” в Германия, през август ми предстои „Любовен еликсир” в един летен фестивал в Тоскана.

Преди това, през юли, ще бъда с „Турандот” в Белинзона, Швейцария, където поканихме за ролята на Калаф солиста на Варненската опера Валерий Георгиев. Той ще изпълни същата роля и във фестивала Tones on the Stones във Вербания. През последните години колаборацията между италиански оперни театри и фестивали с чуждестранни театри и фестивали се усложнява, тъй като италианската държава почти не подкрепя тези културни институти и те разчитат предимно на спонсорска подкрепа. Въпреки това аз се надявам да допринеса за установяването на контакти между Варненската опера и фестивала във Вербания.

– Какво място заема в биографията Ви „Бохеми”?

– „Бохеми” е една от най-често дирижираните от мен опери и една от любимите ми творби. Харесвам я, защото притежава ясна музикална структура. Изградена е много технично и прилича на голяма симфония с гласове. Всеки елемент е композиран по симфоничен начин, като се използва техниката на лайтмотивите. Но когато слушаш „Бохеми”, не мислиш за техниката, а усещаш една голяма свобода и една особена ведрост. Ето защо тази опера винаги ще звучи съвременно. Всеки път, когато я дирижирам, тя ми се струва нова и аз непрекъснато преоткривам в нея нови пластове.

Виолета Тончева, PR на ТМПЦ – Варна