Мая Манолова коментира: В случая „Пикадили“ виждаме всички пробойни в закона

 

Работниците с неизплатени заплати у нас трябва да могат в срок до 12 месеца да кандидатстват за възстановяване на средствата от фонда за гарантиране на вземанията. В момента това време е прекалено кратко – едва три месеца. Същевременно малцина успяват да се възползват от събраните във фонда 250 милиона лева.
Това коментира във Варна омбудсманът Мая Манолова, цитирана от Moreto.net. Тя се срещна с жени и мъже от инициативния комитет на служителите в „Пикадили“, както и с представители на фирмата „Селект Трейд“.
Според обществения посредник, няколкото стотин души, работили във фалиралата верига супермаркети, все още имат шанс да си получат забавените възнаграждения. Но за целта са необходими промени в Кодекса на труда. По думите й, именно в историята с неизплатените заплати в „Пикадили“ могат да се видят всички пробойни в българското законодателство и цялата наглост на някои работодатели. А примерите са многобройни: работници биват продавани заедно с инвентара, докато ръководството на фирмата се крие от тях, не се плащат заплати, не се внасят осигуровки. Държавата също я няма, за да подкрепи със своите действия работниците и да има справедливост.
Според Манолова, дори и за 6 месеца, както предлагат депутатите, трудно може да се прекрати трудовото правоотношение и да започне производство по несъстоятелност срещу фирмата с решение на съда. „Представете си кой съд в рамките на три месеца ще започне такава процедура. Особено когато не е по искане на работодателя. Още повече, че работникът не може да подаде молба за започване на производство по несъстоятелност. Той трябва да чака добрата воля на някой кредитор да започне производство, за да може да се включи в тези срокове“, каза още омбудсманът.
Тя увери, че ще настоява не само за удължаване на времето за кандидатстване към фонда, но и за забрана да се продават фирми на клошари, без да са платени възнагражденията на служителите. И засега е получила уверение от лидера на мнозинството в парламента, че предложението ще бъде преразгледано.
По данни на омбудсмана, средногодишно по 1 милион лева от въпросния фонд се възстановяват на служители с неизплатени заплати. Ако поправката с 12-те месеца бъде направена обаче, повече от измамените работници ще могат да вземат до 6 заплати в размер до 1200 лева. А общият разход за подобни случаи ще набъбне до около няколко десетки милиона лева.