Масово се разпродават бизнеси с оборудването

Затварянето заради Ковид кризата принуди собствениците на заведения да се опитват да ги продадат. Икономическата криза, причинена от коронавируса, доведе до там вече да се продават цели разработени бизнеси, заедно с помещенията. В големите сайтовe за обяви има стотици такива предложения. Заведенията за хранене, кафенета, билярдните клубове, пицариите и фитнесите са сред най-често продаваните бизнеси, разсаза БНР.

Повечето от собствениците са обявили, че продават помещенията заедно с обзавеждането и разрешителните. Така че който реши да купува, може още на следващия ден да влезе с персонала си и да работи. Обявите за такива продажби са най-много в столицата и зимните курорти, но има десетки обяви и в градовете по Черноморието.

Само в един от сайтовете да продажби се натъкнах на поне 15 такива предложения от Варна. Продават се както малки квартални кафенета и ресторанти, така и големи нощни клубове и заведения, включително и такива, които се намират в района на морската гара във Варна.

За малко повече от 18 хиляди лева можете да купите разработена пекарна в централната част на града, като авторът на обявата подчертава, че пекарната си има постоянни клиенти. Горе-долу същата е цената за работещ бар в квартал „Чайка“, като помещението се продава заедно с цялото оборудване.

Доста повече ще ви струва, ако искате да се захванете с продажба и монтаж на охранителна техника. Такъв бизнес се продава за 240 хиляди лева, но авторът на обявата от Варна дебело подчертава, че от този бизнес се печели доста добре, което пък породи у мен въпроса, щом е толкова печеливш защо се продава.

Сред обявите, които привличат внимание е тази за продажба на бар и ресторант с две тераси в района на морската гара. Цената, сещате се, е доста сериозна и от порядъка на няколко стотин хиляди лева.

Изобилието от такива обяви е свързано с това, че много от собствениците имат кредити и задължения, които не могат да обслужват и затова са се решили на крайната стъпка за продажба, това коментира ресторантьорът Михаил Янакиев, според когото първите месеци на годината са най-трудни за бизнеса.

Според Емил Коларов от Сдружението на заведенията, много от по-големите и разработени бизнеси все пак успяват да оцелеят, макар и с големи трудности, но по-малки не могат да се справят и собствениците на такива фирми предпочитат да продават всичко. Някои от тях са обмисляли протести, но на този етап вместо да протестират са решили просто да продават.

„Представители на бизнеса са скептични за резултата от едни евентуални протести и за това предпочитат да се отърват от ресторанта или кафенето, което в момента трупа само задължения“, каза Коларов. Продават се обаче не само заведения, но дори и бизнес с вендинг автомати. В Добрич пък предлагат бизнес с АТВ-та за скромните 7300 лева. Сред най-интересните обяви във Варна е тази за продажба на работеща зала за виртуална реалност.