Марцианопол оживя с възстановки от римско време

 

Близо 100 участници от четири групи за исторически възстановки се включиха в тържественото шествие в Девня, с което в събота бе открит двудневният античен фестивал „Марцианопол – животът в древния град“. Атрактивната колона от мъже, жени и деца, докарани в различни типове тракийски, римски и варварски облекла, тръгна от Музея на мозайките, предвождана от червена колесница, за да стигне до руините на античния амфитеатър на Марцианопол, който се превърна в сцена на зрелищни ритуали и битки, огласени от древни мелодии и пронизителни викове.

 
Междувременно в амфитеатъра бе открит занаятчийски пазар с римска кухня, грънчарство и монетосечене. Община Девня осигури и подобаващо облекло за всички посетители, които имаха възможността да надянат бели роби и да се закичат с венци.
Последваха и дългоочакваните зрелищни сцени, пресъздаващи исторически моменти от Древността, както и жертвоприношителен ритуал за измолване благосклонността на бога на войната Арес.
С дикторски глас и специални звукови ефекти бяха преразказани моменти от учредяването на римските провинции Гърция и Македония след което на сцената се разигра зрелищна битка, пресъздаваща завладяването на Тракия от Рим.
Направена бе и демонстрация на въоръжението на легионерите, с помощта на което римляните са изградили обширната си империя, както и римска екипировка и видовете построения в римската армия.