Мартин Минчев стъпил на „Тича” с фланелка на Юнайтед с №7 и Роналдо на гърба

Детето чудо стана на 17 и е смятано за следващия голям на Черно море
Всяка година го искат други отбори, но той е верен на родния си клуб
Лятото на 2008 година. Едно момче стъпва на „Тича” малко преди да стане второкласник, до болка познатото желание на много деца – да играе футбол. Близо 10 години по-късно името на Мартин Минчев вече е известно на футболните хора във Варна и България. Макар че е само на 17 години (навърши ги вчера), нападателят вече играе редовно за представителния тим на Черно море тази пролет. И не чака дълго, за да вкара първите си два гола в елита. Заради безспорните футболни качества и футболен интелект на Марто естети направиха смела прогноза, че ще е следващият голям играч, излязъл от школата на „моряците” през последните 30 години след Илиан Илиев и Георги Илиев. Наскоро в интервю за „Народно дело Седмицата” пък именно Георги Илиев, който е ментор на таланта на терена, определи Минчев като бъдещето на Черно море.
Дали това ще стане факт, ще се разбере може би в следващите 5 години. Засега е ясно само, че Мартин Минчев се развива в правилна посока.
„Народно дело Седмицата” ви предлага обективни мнения за Мартин Минчев на тримата треньори, под чието ръководство той разви таланта си в школата на „Тича” – Страхил Байчев, Мартин Христов и Тодор Марев.

Страхил Байчев, първият треньор на Мартин


„Мартин дойде на „Тича” през лятото на 2008 година. Имаше още четирима негови съученици в отбора и явно те са го запалили. Помня, че на първите тренировки идваше с фланелка на Манчестър юнайтед с №7 и Роналдо на гърба й. Вероятно е симпатизирал на тима, който същата година бе станал европейски шампион.
Много бързо Мартин показа, че има дарба за футболист. Като и характер. Беше дисциплиниран и изпълнителен. Оставаше да тренира извънредно, да отстранява слабостите, да играе с двата крака. Никога не ми е създавал проблеми. При него нямаше защо и какво. Винаги изпълняваше това, което му казвам. Беше винаги голмайстор на отбора – в първенства и турнири. Поставях го на върха на атаката, въпреки че се справяше и по целия фронт в нападение. Веднъж на турнир в Русе централният ни защитник получи червен картон и на Ѕ-финала върнах Мартин в сърцето на отбраната. Справи се и като бранител, класирахме се за финала и спечелихме купата. Това, че се научи да играе и в защита, му е от полза, тъй като знаете, че в днешния футбол нападателите са първите защитници.
Всяка година го искаха други отбори от България, но той казваше „не”. Заради прекрасните си съотборници, колектива и Черно море. Когато неотдавна реализира първия си гол за мъжете срещу Пирин на „Тича”, Мартин изтича до оградата, за да прегърне своите съотборници, с които са заедно от деца и неразделни приятели. Той има всички качества да играе голям футбол и да направи запомняща се кариера. Пожелавам му да е здрав и да няма контузии, другото си го може.”

Мартин Христов, треньор на Мартин в периода 2012/2016


„Една година бях треньор на Мартин Минчев заедно със Страхил Байчев. После продължих да водя сам набор 2001. Мартин има лидерски качества и огромно желание за игра. Отделно и всичко за един модерен нападател – скоростна техника, дрибъл, завършващ удар. Освен че вкарва с лекота голове, той и изработва и такива със същия финес за колегите си. Има също ярко изразено футболно мислене, тъй като, когато съм му казвал как да коригира нещо, което не му се е получило на терена, веднага го е правил. Нещо повече. Понякога дори ме е изпреварвал и ме е питал защо е сбъркал и как да се поправи. Непрекъснато е искал да се подобрява, по свое желание е оставал да тренира извънредно и да отстранява слабости. Пред очите ми израстваше като трудолюбив, отговорен и изпълнителен футболист, като добър и чист човек.
При него имаше един кризисен период през 2014 година, когато изведнъж порасна на ръст с няколко сантиметра. Тогава загуби координация и бързина, това му се отрази и на техниката. Беше видимо притеснен, но след като му обясних какво трябва да предприеме, го направи и излезе бързо от деликатната ситуация. След 2 месеца стана голмайстор на „Готия Къп”, като попаденията му ни помогнаха да спечелим турнира и да участваме на неофициалното световно първенство в Швеция.
Мартин бе лидер и на формацията ни до 15 години, когато завършихме втори в държавното първенство, след като изгубихме нещастно финала от Ботев с дузпи във Велико Търново.
Всяка година Мартин получаваше оферти – от Левски, Лудогорец, Ботев, от чужди клубове. Но винаги е оставал коректен, и ми е признавал за интереса към него. Аз обаче бях спокоен, защото знаех, че неговата единствена мечта е да играе за мъжете на Черно море. Радвам се, че не само я постигна, но и продължава да развива качествата си при най-подходящия треньор, какъвто е Илиан Илиев. Вярвам, че Мартин ще стигне далеч във футбола, само да е здрав.”

Тодор Марев, треньор на Мартин в сезон 2016/2017


„При юношите до 15 години Мартин беше с една година по-малък, но предвид невероятните си умения се утвърди като титуляр. Превърна се в голмайстор на тима и с основна заслуга за сребърните медали, които спечелихме в държавното първенство. Въпреки че беше лидер, остана все така тих, скромен и дружелюбен към другите.
Правеше ми добро впечатление, че когато в даден мач е вкарал 3 или 4 гола, не гледаше да увеличи актива си, а подаваше и на другите да вкарат. Това показваше, че не само не е егоист, а и 100% футболен алтруист. Иначе отстрани изглежда, че това момче е роден голмайстор.
За Черно море е прекрасно, че отгледа такава рожба, а още по-хубаво за Мартин е, че се развива под погледа на доказан специалист и обичан черноморец – Илиан Илиев.
Нормално е футболист с качества като Мартин Минчев да е обект на интерес от страна на други отбори. Особено след силните му изяви при батковците тази пролет. Около него ще продължи да се шуми, но аз съм спокоен, тъй като черноморец не се става, черноморец се раждаш. А Мартин носи черноморското в душата си и затова ще продължи да радва нашата публика.”