Мартин Костадинов – от първата купа и снимка с Бербатов до първия голям мач за Черно море

Бързината, експлозивността и точното центриране са силните му качества

Да захапе цесекарите и да тръгне към големия футбол, пожела му Тодор Марев

Визитка
Мартин Костадинов е роден на 13 май 1996 година във Варна. Юноша на Черно море. Носител на купата на България през 2015 година. За родния си клуб досега има 8 мача.
В елита са 5 срещи: 9 март 2014 г., Любимец – Черно море 0:4, излиза титуляр и играе да 60-ата минута, 18 май 2014: Лудогорец – Черно море 3:1, влиза в 53-ата минута, 26 май 2015: Черно море – Локомотив (Пд) 1:2, играе цял мач, 22 май 2016: Локомотив (Пд) – Черно море  2:1, играе през първото полувреме и е сменен, 14 декември 2016: Лудогорец – Черно море 1:1, влиза в 81-вата минута.
3 мача за купата: 28 октомври 2014, 1/8-финал: Черно море – Славия 2:0, влиза в 88-ата минута, 27 октомври 2015, 1/8-финал: Вихър (Строево) – Черно море 0:5, влиза в 83-тата минута и две минути по-късно бележи петия гол, 21 септември 2016, 1/16-финал: Розова долина – Черно море 1:2, играе цял мач.
Попадал е в групата за официални срещи 26 пъти. Не са му показвали картони.Първите си стъпки като футболист Мартин Костадинов прави под ръководството на легендата на Черно море Тодор Марев.
„Беше на 8 години, но много бързо разбрах, че е роден за футболист. Пусках го като централен нападател и носеше целия отбор на гърба си. Помня, че играхме един мач с по-големи на терена със самолета в кв. „Аспарухово“. Макар и по-малък, беше с класи над всички“, връща се назад във времето рекордьорът по изиграни мачове на  Черно море.
„Пред очите ми, както и пред тези на други колеги в школата, се развиваше като футболист. Вървеше нагоре от възраст на възраст и съвсем естествено стигна и до представителния тим. Нещо, което не се съмнявах, че ще се случи. Пожелавам му в неделя да захапе цесекарите и от този мач да започне една впечатляваща негова кариера. Огромен плюс за него е, че може да бъде използван на няколко поста, така че утвърждаването му в състава не зависи само от един мач като ляв бек. Аз винаги съм чувствал удовлетворение, когато видя юноша на Черно море в 11-те на мъжете“, допълни Марев.

Първата спечелена купа му я връчва Димитър Бербатов

Не са много подрастващите футболисти, които като капитани на детско-юношески формации имат привилегията да получат купата на победител от Димитър Бербатов. Мартин Костадинов обаче е сред късметлиите. През лятото на 2008-а децата на Черно море, играещи за Общински детски комплекс Варна, стават държавен шампион на Данон. Над всички блести Мартин Костадинов, който води уверено своите към трофея с капитанската лента.
„Мартин бе човек-отбор. На другия ден снимката му с купата и Бербатов излезе на първа страница във водещ наш спортен ежедневник. След това Марто игра с тима на световното първенство на Данон в Париж“, спомня си тогавашният наставник на таланта Иван Николов. Под него ръководство Костадинов е развивал дарбата си седем години, минавайки през всички детско-юношески формации.
„За всеки треньор е удоволствие да работи с футболист като Мартин. Той има ярко изразени футболни, лидерски и човешки качества, бе обединителна фигура и с характер на победител“, казва Николов.

Станислав Стоянов го прави десен бек и дясно крило

След като Станислав Стоянов поема старша възраст на Черно море    , набор 1995, той взема Мартин в отбора, въпреки че е с една година по-малък.
„Имах поглед върху играта му и логично бе един от тримата, родени през 1996-а, които привлякох от младшата. Преди това пускаха Мартин повече като вътрешен халф, но при мен се наложи като десен бек, десен бек-халф и дясно крило. Изобщо цялата дясна зона бе негова“, заяви за „Народно дело Седмицата“ Стоянов.
Той разкри и силните качества на Мартин – бързината, техниката, експлозивността и точното центриране.
„Центрирането на Мартин, което е важен футболен компонент, е изрядно. Много футболисти, когато центрират, не пращат топката където трябва и с необходимата сила. Докато при Мартин е обратното – центриранията са му точно насочени в наказателното поле, както прострелните, така и високите“, допълни Стоянов.
Дори и с една година по-малък, Костадинов е с огромна заслуга за бронзовите медали в държавното първенство на старшата възраст на „моряците“ през 2014 година.

Дебютира за мъжкия тим в първия период на Гонзо на „Тича“

Качествата на Мартин Костадинов не убягват и от очите на Георги Иванов-Гонзо. По време на първия си период на „Тича“ Костадинов не само е привлечен от специалистът в мъжете, но и записва дебют.
На 9 март 2014 година, почти два месеца преди да навърши 18 години, Мартин излиза титуляр при гостуването на Любимец. Играе до 60-ата минута при успеха на своите с 4:0. До края на сезона се появява на терена още веднъж – като смяна, при гостуването на шампиона Лудогорец, изгубено с 1:3.
След това продължава да е част от представителния тим и под ръководството на Никола Спасов. В периода 2014/2016 обаче играе едва в три мача за първенство и три за купата. Все пак успява да отбележи и първия си официален гол – при успеха с 5:0 над Вихър (Строево) за купата в Пловдив. Марто се появява на терена в 83-та минута и две минути по-късно оформя разгрома. Година по-рано е влязъл в игра в 88-ата минута при 2:0 над Славия, но именно тези две минути му позволяват да се води и носител на купата на България, която съотборниците му печелят същия сезон.

Срещу ЦСКА ще замени опитния Венков като ляв бек

Ако е всичко е наред тази седмица, в неделя Мартин Костадинов ще излезе ляв бек срещу ЦСКА в Каварна. Заради проблемите с ахилесите на контузения титуляр Мишо Венков Гонзо налагаше на този пост в зимните контроли Костадинов. Треньорът изрази задоволство от представянето на младока и е логично да заложи на него срещу армейците.
Неделният мач се явява и като първия голям на Мартин за родния му клуб, тъй като в досегашните 8 записваше малко игрови минути. Отделно някои от двубоите бяха срещу непретенциозни съперници, а други – протоколни. Макар че няма да играе на своя пост срещу ЦСКА, Станислав Стоянов е убеден, че Марто ще се справи.
„Аз съм го пускал в няколко мача като ляв халф-бек. При мъжете също е играл на този пост в контроли. Важното е, че Мартин е добре научен и грамотен тактически. За мен е вън от съмнение, че ще направи това, което се иска от него – като игрово поведение, подсигуряване, затваряне на подстъпите отляво и т.н. Може да има евентуален проблем само в центриранията, защото левият му крак не е силният, а и е свикнал да вдига само отдясно. Но пък от фланга и при навлизане навътре, се подава или центрира и с неудобния крак“, каза Стоянов.
Последният е убеден, че рано или късно Мартин ще се превърне в основен футболист на родния си клуб: „Той има всичко, за да играе на най-високо ниво. За Черно море е готов да остави сърцето и душата си на терена, а като кадър на клуба винаги ще е двойно повече мотивиран и концентриран, когато с любимата си фланелка и емблема стъпва на терена.“