Мариела Гемишева представя своя „Автопортрет“

 

В рамките на три дни, от 21 до 23 септември, във варненската галерия Contemporary Space  ще бъде представено „автопортретното“ издание на модния дизайнер Мариела Гемишева, а аудиторията ще има възможност да се срещне с нея. Откриването на събитието ще е на 21.09. в 19 часа.

Последното издание на каталога «Автопортрет» включва фотографии, текстове и интервюта, показващи 20-годишния артистичен опит на Мариела Гемишева. Сред авторите в него са Яра Бубнова, Демна Димитрова, а дизайнът на книгата е дело на Кирил Златков.

Мариела Гемишева несъмнено е едно от най-значимите имена в българския моден дизайн. Нещо повече, тя е художник, използващ езика на модата в съвременното изкуство и създател на дрехи, превръщащи се в изкуство. В модните й ревюта моделите са издигнати до нивото на ходещи скулптури. Чрез тях художничката говори за бунта на феминизма, за колебанията и противоречията на съвременната женственост, но и за сложния диалог, протичащ между различните социални и културни пространства.

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност мода към Национална художествена академия. Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм” („Себе-познание” – разговор на Владия Михайлова с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена, Intelligent life, Пролет 2008 г.)

Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства” (Каталог „In search of Balkania”, Роджър Коновър, 2002 г.)