Маратон на наградени филми привлича зрителите във ФКЦ

От 21 октомври гледайте филма “Мустанг”  (Франция, Турция, Германия), който спечели Голямата награда “Златна Афродита” на Международния филмов фестивал “Любовта е лудост” 2016 и награда за най-добро изпълнение на женска роля за ансамбъла на петте млади актриси Гюнеш Сенсой, Дога Догушлу, Тугба Сунгьороглу, Елит Исджан и Илайда Акдоган.
Продукцията е отличена и в Кан 2015 – наградата на „Европа Синемас“; 4 награди „Сезар“ 2015 – за най-добър филм, сценарий,  музика и операторско майсторство; Европейска филмова награда Lux 2015 за откритие на годината.
До 23 октомври може да се забавлявате и с най-добрата българска кинокомедия за последните години – „Летовници“, която спечели Наградата на публиката на последния кинофестивал „Златна роза“ във Варна.

17-fkc-3
Българската лента „Докато Ая спеше“ донесе награда за най-добра мъжка роля на Стефан Денолюбов на миналогодишния Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, Варна. Премиерният филм „Сега или никога“ е очарователна комедия по испански и беше включен в панорамата  „Испания, оле!“ по време на МФФ „Любовта е лудост“ 2016.
На 21 октомври стартира специализирана програма на Френския институт и Фестивален и конгресен център за младата франкофонска публика, с вход свободен. Първият филм от програмата е на режисьора Франсоа Пиро – „Къща на колела“, получил 2 белгийски филмови награди „Маргит“ 2013 – за обещаваща актриса (Ан-Паскал Кларембург) и музика.
Всяка събота и неделя през октомври от 11 часа и 14 часа децата и техните родители могат да гледат премиерния анимационен филм „Овца или вълк“, озвучен на български език с гласовете на: Рафи Бохосян, Ася Братанова, Христо Бонин, Йоанна Драгнева, Ненчо Балабанов, Михаела Филева, Йоана Иванова, Марин Янев.

17-fkc-1
Актьорът Димитър Бакалов представя два моноспектакъла в зала „Европа“ на 17 и 18 октомври –  „Шегите, които Бог си прави“ (продължение на нашумелия „В защита на пещерния човек“) и „Преди и сега“. Комедията от Рафи Шарт „Жена ми се казва Борис“ на режисьора Владлен Александров гледайте на 19 октомври. За първи път на сцената на зала 1 ще се представи Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора със своята версия за „Укротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир, на 21 октомври.
На 22 октомври ще се състои тържествена промоция на випуск 2016 на факултет „Дентална медицина“ към Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна. Всяка година на 23 октомври, обявен за официален празник на район „Одесос“ при Община Варна, жителите и гостите на града са поканени на концерта „Талантите нямат възраст“.
Любителите на салсата могат да се включат в ежеседмичните партита в съботните вечери. Фермерски пазар – Варна добавя още една локация в града – на територията на комплекса всяка неделя от 11 до 19 часа ще се предлагат натурални продукти на производители от града.