Майка от Варна с важна забележка: Анкетите за камерите в детските градини не са анонимни, както би трябвало

Евгения Иванова

Майка на дете от детска градина „Ал. С. Пушкин“ се свърза с „Петел“, за да сигнализира за проблем при провеждането на анкети. След случая с изявено детско насилие в детска градина „Брезичка“ в Бургас, в момента се провеждат анкети в някои градове на страната, с които се допитват родителите дали желаят поставяне на камери в детските заведения. Допитването е изготвено от Дирекция „Образование и младежки дейности“ в кметската администрация.
То включва 4 въпроса, отнасящи се до „нагласите и потребностите по отношение на посещаемостта и достъпа на децата до ясли и градини“. В първия въпрос родителите трябва да оценят сутрешния прием на детето. Отдолу те трябва да отбележат един от три отговора: „удовлетворява ме“, „частично ме удовлетворява“ и „не ме удовлетворява“.
Във втория въпрос се пита дали персоналът и учителите проявяват индивидуален подход и разбиране към потребностите и характера на детето. Третият въпрос гласи: „Кое е най-важното за Вас и детето Ви по отношение на посещението в детската градина/яслена група“.
Под него са изброени пет възможни отговора: „да няма деца, които проявяват насилие спрямо околните“, „персоналът/учителите да проявяват индивидуален подход и разбиране към потребностите и характера на Вашето дете/деца“, „инфраструктурата/материалната база и условията да са добри“, „персоналът/учителите в групата да спазват добрия тон спрямо децата в групата“, „детската градина/яслената група да осигурява високо ниво на безопасност/съоръжения, среда, охрана“.


Последното питане в анкетата е за видеонаблюдението, като родителите трябва да отбележат един от следните отговори: „Да“, „Не“ и „Не мога да преценя“. В края на листа участващият в допитването трябва да отбележи от какъв пол е, както и на каква възраст е.
„Получих бланката с анкетата, но ми беше казано да си я попълня вкъщи и да я дам на госпожата. По този начин се губи анонимността, а от там и отговорите няма да са напълно точни, тоест ще бъдат манипулирани от страх да няма специално отношение към детето ни, ако кажем нещо негативно. Оказа се, че и в други градини е така, не само в нашата“, заяви майката пред медията ни.
Наш репортер се свърза с директорката на детското заведение и от там ни увериха, че анкетата ще бъде проведена наново, този път с поставена кутия на входа, в която всеки родител ще пуска бланката и по този начин анонимността ще бъде гарантирана.
Още на следващият ден друга майка, този път на дете от ДГ „Звънче“ 29 се свърза с нас, за да сигнализира за неправилното провеждане на анкетите в детските градини. Тя пожела името й да остане анонимно и посочи същия проблем, като в ДГ „Ал. С. Пушкин“, за който вече беше публикувана информация в най-четеното варненско издание – „Петел“ .
Анкетите трябва да се проведат анонимно, а в детските градини масово след попълването се дават на госпожата от родителя, който я е попълнил, така отговорите няма да бъдат на 100% реални. Липсата на анонимност явно тревожи родителите.
„Трябва да има контрол от страна на общината в детските заведения. След като възлагат анкети, да следят и за тяхното изпълняване, иначе резултатът няма да е ефективен“, посочват родители.
„Народно дело Седмицата“ се свърза със Славничка Ангелова, гл. експерт „Детски градини“ в общината. Тя заяви, че ще се отзоват на сигналите и анкетите ще бъдат проведени наново.