Майка на първокласничка критикува приема в училищата

 

Майка на бъдеща първокласничка написа гневно писмо до редакцията ни, в което разкри сериозен проблем в системата за прием на деца в училищата на Варна. По нейните думи, обещанията, че живеещите в близост до дадено училище първолаци ще имат предимство при приема, не се спазват. Така се стига до аномалии и абсурди.
Ето и текста на сигнала, изпратен ни от варненката:
„Живея от 35 години на едно и също място в града – на централно място (района на Червения площад във Варна), кандидатствахме за 6 училища и дъщеря ми не беше приета в нито едно училище от изброените. Оказва се, че районът, в който живеем, не е достатъчно близък за училищата. Едното от тях, което не е посочило зони на отдалеченост (има 1 единствена), е на две преки от нашия дом. То също не ни е включило в класирането. В същото време се включват деца по някакъв измислен настоящ адрес, не постоянен, а живеят в достатъчно отдалечени райони, някои дори и в близки населени места!
Най-искрено Ви моля за съдействие и разследване на случаите и във Варна!!!
Кажете ми как да се възползвам от правото си да запиша детето си ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се обучава? Или ще ми препоръчат да изчакам класиранията и, ако отново не е прието в близките ми и удобни училища, да го изпратят в останалите евентуални незапълнени бройки (във „Владиславово“ ?!)…
Никога не съм предполагала, че ще живея на центъра на града и ще представлява трудност да си запиша детето в училище. Имам предвид, че в 2 от избраните от мен училища съм се обучавала и аз, без да е било нужно да спекулирам с адреса си!
С уважение и предварителна благодарност,
Деница Дечева-Димова“
След поискани от нас подробности, недоволната варненка уточни, че училищата, където детето й е кандидатствало за записване за 1-ви клас, са ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, VII СОУ “Найден Геров“, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Стефан Караджа“, СОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Захари Стоянов“. Единствено последните две могат да се приемат до някаква степен за наистина отдалечени от района на Червения площад във Варна.
Междувременно, от община Варна съобщиха, че свободните места в училищата за второ класиране са обявени, общата информация е поместена на сайта https://school.is-vn.bg/index. Всички некласирани деца участват с вече регистрирания си входящ номер и не е необходимо да правят нова регистрация. В периода от 9 юни до 12,30 ч. на 12 юни родителите могат да редактират данните си в заявленията.
Първият етап от приема в първи клас завърши. Подадени са 3088 заявления, които съгласно действащите нормативи са за 140 паралелки. Анализът показва, че 60% от родителите са подали заявления в две-три и повече училища, 40% са посочили само едно училище. Само през първия ден са се записали около 70% от класираните.

Фото Live.Varna.bg