Мазилката на подлеза до спирка „Дубровник” отново рухна

Екип на „Народно дело Седмицата“

Огромна част от мазилката на подлеза на спирка „Дубровник” във Варна се срути и продължава да пада, това видя наш репортер миналата седмица. Хората ги е страх да минават. Оглеждат се на всички страни, а повечето от тях се връщат и избират околен маршрут, за да отидат от другата страна на булеварда.

 
Цяло чудо е, че няма пострадали, коментират очевидвци, но ако проблемът не бъде отстранен бързо и мазилката продължава да пада, през нощта ще е още по-страшно. Такива коментари се чуват от хората, които общо взето нямат избор как да пресекат натоварения бул. „Левски“.
Бърза проверка в нашия архив показа, че оплакванията за това съоръжение се трупат с години. При това не само в медиите, които често са твърде важен елемент от общуването на гражданите с властта. Със сигурност жалби, сигнали, молби и искания за ремонт се трупат и в разположеното доста близо районно кметство „Приморски“, и в голямата община. На практика, в останалите подлези под бул. „Левски“ също има проблеми, но специално за този сигналите са най-много. За съжаление, няма реакция или намеса на местната власт, която да удовлетворява гражданите. Но затова има и обективна причина.
По мнението на специалисти, каквито и ремонти да се правят на подобно подземно съоръжение отвътре, те ще дадат само временни подобрения. За да спре падането на мазилка най-вероятно е необходим ремонт отгоре, тоест – съчетан със затварянето и разкопаването на булевард „Левски“. Подобна беше ситуацията преди години в подлезите на бул. „Княз Борис I” по които се стига до Морската градина. Ясно е обаче, че гражданите няма как безропотно да чакат цялостен ремонт на булеварда, при положение, че опасността нещо да им падне на главата е напълно реална от години. А всъщност, не е и сигурно, че някой ще се сети да включи и подлезите в евентуален генерален ремонт на булеварда. Става ли сме свидетели на подобни пропуски и до момента.