Маестро Емил Табаков: Да изпреварваме публиката

Един невероятен концерт, който покори зрителите с магията на симфоничното изкуство. Това може да се каже за събитието в края на миналата седмица на сцената на варненската опера, с участието на изключителния диригент Емил Табаков. На неговата висота музицираха солистът на Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор от Бетовен Красимир Щерев и Варненският симфоничен оркестър. Шестата симфония на Шостакович постави кулминационен знак на вълнуващото преживяване. Едно прекрасно начало на поредицата от симфонични концерти, които предстоят през 2018 година.


„Навсякъде публиката е различна, разбира се, Бетовен винаги се приема добре, Шостакович също. В страните с големи музикални традиции в симфонизма се слуша много повече съвременна музика, отколкото в България. Като критерии, слушане и репертоар, ние във всеки случай сме по-назад. В Германия произведенията се изпълняват веднага след написването им, докато у нас това се случва след около 100-105 години. Изчислил съм, че и при много български композитори съотношението между написването и изпълнението на дадена творба е същото. Това несъмнено влияе зле върху вкуса на публиката“, сподели маестро Табаков по повод впечатленията си как се посреща представената във Варна програма в различни краища на света.
„Музикантите са тези, които трябва да изпреварват публиката, да я образоват, да я възпитават, а не да се ръководят само от това, което тя предпочита. Да, публиката познава и обича определени произведения, които също са хубави, но ако тръгнем по този път, на практика няма да вървим напред и няма нищо ново да научим и постигнем“, смята големият български диригент.
„Трябва да отчитаме факта, че живеем в XXI век и не може да слушаме само позната музика или пък само музика за забавление. Трябва да се запознаваме и с нови произведения, с музика, която ни кара да мислим по нов начин, адекватен на времето“, коментира също Емил Табаков.

Виолета Тончева