Людмила Петкова, кандидат на БСП за кмет на Вълчи дол: Само нови инвестиции ще върнат младите хора в общината ни

 

В началото на месеца Националният съвет на БСП одобри кандидатурата на Людмила Петкова за кмет на община Вълчи дол на предстоящия там частичен вот на 8 октомври. Тя е историк по образование и професия, но също така притежава и магистър степен по публична администрация. Учител, зам.-директор в СУ ”Васил Левски” в гр. Вълчи дол, бивш заместник-кмет на общината и настоящ общински съветник. Людмила Петкова сподели пред „Народно дело Седмицата“ своите идеи и амбиции за управлението на Вълчи дол и решаването на проблемите на гражданите.

– Г-жо Петкова, кое Ви мотивира да поемете отговорността като кандидат за кмет на Община Вълчи дол?
– Тези избори са извънредни и причината за тях не бе желана от никого. Почина скоропостижно доскорошният кмет на общината – Тошко Янев. Той бе човек, когото първоначално приех с резерви, защото не познавах, но с времето спечели огромното ми уважение и ме накара искрено да съжалявам за случилото се. Затова първо бих искала да изкажа своите сърдечни съболезнования към неговите близки.
Аз не съм имала амбиции за политическа кариера. Последните парламентарни избори бяха първото ми по-сериозно участие. Онова, заради което днес поемам отговорността да участвам в надпреварата за поста кмет на община Вълчи дол, е продиктувано от желанието ми да работя за по-добро развитие на общината, чиито жители намаляват с всяка изминала година. Известно е, че демографският проблем тук не е по-различен от този в много от малките общини в България. Всеизвестни са и причините за това – срината местна икономика, миграция на младите хора към по-големите градове и в чужбина, застаряващо население. Основният поминък тук – земеделието, все повече се модернизира и в него има работа само за неголям брой подготвени хора с добра квалификация.

– Какви според Вас са основните проблеми на общината като цяло и как възнамерявате да се справите с решаването им, ако спечелите изборите?
– Според мен най-сериозният проблем е демографският срив и тенденцията към този наглед необратим процес не е от вчера. Причините за него са повече от ясни: срив в местната икономика, а от там – високо ниво на безработицата и миграция на младите хора и на онези, които са още в трудоспособна възраст, към по-големите градове и извън страната. Дълбоко съм убедена, че задържането на младите хора в общината и завръщането на други има едно единствено решение: привличането на инвестиции отвън за изграждането на малки и средни предприятия, с което постепенно да се разкриват още и още работни места. Същевременно в тази насока трябва да се насърчи и предприемчивостта на местният бизнес. Решена съм да се преборя с всяка форма на корупция, която би попречила на подобни начинания. Ще разчитам особено и на подкрепата на Общински съвет Вълчи дол, чиято конфигурация е решена още на местните избори преди две години. Разбира се, има и други проблеми, които трябва да намерят своето решение, но нищо не става толкова бързо, като с магическа пръчка. Сред тях са подобряването на инфраструктурата, благоустрояването и поддържането на чистотата в населените места, създаването на атмосфера на непримиримост към противообществените явления – кражби, грабежи, наркомания и хулигански прояви, създаването на условия за по-надеждна защита, сигурност и спокойствие на жителите на общината. С това обаче проблемите съвсем не се изчерпват. Има ги и в на пръв поглед стабилни сектори, например като образованието. С всяка изминала година учениците в училищата на общината намаляват. Необходими са сериозни мерки за осигуряване на пълен обхват на учениците, както и по-иновативен подход, за да станат училищата ни по-привлекателни и предпочитани и за ученици от съседни общини.

– За поста кмет на община все пак се изисква и организационен, и управленски опит. Чувствате ли се подготвена в това отношение?
– По професия аз съм магистър по история от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Завършила съм и магистратура по публична администрация във ВСУ ”Черноризец Храбър”. Работила съм като учител, а в момента и като зам.-директор в СУ ”Васил Левски”, гр. Вълчи дол. В община Вълчи дол бях четири години директор на Дирекция „Образование и хуманитарни дейности”, а един мандат и заместник-кмет със същия ресор. Сега съм общински съветник. Запозната съм в детайли с това как се изгражда структурата на общинската администрация, с разпределянето и управлението на общинския бюджет по направления и дейности. Познавам много добре проблемите както на гр. Вълчи дол, така и на населените места на територията на общината. Но времето променя всичко, затова се надявам по време на предизборната кампания да чуя за проблемите на хората от самите тях.

– Какво е мнението Ви за досегашното управление на общината и кои грешки не бихте искала да допускате, ако бъдете избрана за кмет на община Вълчи дол?
– Изпитвам респект и признание към работата на всеки един от кметовете през предходните мандати. Всеки от тях е полагал усилия да направи най-доброто за общината и е оставил нещо положително след себе си. Няма управленски екип, който да е застрахован от грешки. Но аз не бих искала да влизам в ролята на съдник. В Библията е записано: „Не съди, за да не бъдеш съден”.

– Какво ще кажете за Вашия опонент?
– С г-н Георги Тронков се познаваме добре, съученици сме и работим заедно в Общинския съвет. Отнасям се с уважение към него и към решението му да се кандидатира за кмет на община. Винаги съм била против охулването на опоненти. Държа кампанията на нашия инициативен комитет да е позитивна и такава да си остане докрай. Останалото е в ръцете на избирателя.

– Какво кратко послание ще отправите към избирателите от община Вълчи дол?
– Да гласуват по съвест и да не се поддават на провокации. От сърце желая на тях и семействата им здраве, сигурна работа и все по-добър живот с всяка изминала година в нашия общ дом – община Вълчи дол!