Лоша новина за туристическия сезон: Концесионерите се отказаха от три варненски плажа

Офицерският плаж, плажът на квартал „Аспарухово“ и пясъчната ивица Кабакум-юг вече нямат концесионни договори. Това ги изправя пред перспективата да останат без спасители и медицинско обслужване през лятото, въпреки че и трите събират доста летовници през активния сезон.
Концесионерите са решили да се откажат от договорите, защото няма никаква изгода от поддържането на тези плажове, обясни за „Народно дело Седмицата“ Андрей Василев, техен представител. Той добави, че в случая с Офицерския плаж частните стопани са се отказали и защото им е омръзнало да трупат негативи от това, че години наред той е сочен за най-мръсния по цялото Черноморие.
Василев заяви, че съгласно закона държавата отстъпва част от концесионната такса на община Варна, за да поддържа инфраструктурата, свързваща плажа с града. С тези пари се разчита да бъде решен проблемът с боклука, който се изсипва в морето на Офицерския плаж от Шокаровия канал. Местната власт обаче все още няма дори проект за решение на проблема, макар той да стои на дневен ред поне от 5-6 години.
Поддържането на плажа на „Аспарухово“ излиза прекалено скъпо на концесионерите. „Само поддържането на 11 спасителни  поста, колкото се изискват, струва 70 000 лева на месец, а концесионната такса е около 300 000 лв. Каквото и да правят, концесионери не могат да спечелят от шезлонги и чадъри, така че просто не ни е изгодно“, коментира Андрей Василев.
След прекратяването на концесията единствената реална възможност за поддържането им е областният управител на Варна да намери наематели на пясъчните ивици преди началото на сезона. Другият вариант е те да бъдат обявени за неохраняеми.