„Лот Лориен“ записва нов магичен албум

 

„Лот Лориен“ едва ли има нужда от представяне както във Варна, така и в цяла България, но все пак за тези, които не са запознати, ето какво казва за групата известният британски музикален експерт Трев Тийсдъл: „Винаги е удоволствие за мен да чуя, че „Лот Лориен“ имат нов музикален материал, защото въпреки промените в състава през годините, винаги музиката им е била на висота и в нея има… магия!“
Името на групата произлиза от „Властелинът на пръстените“, а нейният музикален пейзаж се базира на основата на фолклора и поражда асоциации с произведението на Толкин. Групата, основана преди 22 години в България, съчетава английски и български фолклор, класика, етно, рок и джаз инструментариум. Извървяла е дълъг път с много участия в тв и радио предавания, фестивали, албуми и турнета. Водена от китариста и композитор Кирил Георгиев, „Лот Лориен“ може да се гордее с последната си музикална продукция и въпреки че вече е базирана във Великобритания, в Леамингтън, не е по-малко впечатляваща. Новият мултикултурен състав включва китарист, композитор и лидер – Кирил Георгиев от България, Адам Юревич – класическа китара от Полша, свирещ и на испанска, електрическа и бас китари. Неговите влияния са от различни стилове на велики музиканти като Роланд Диенс, Пако де Лусия, Франк Запа, Диджей Кръш.


Джейк Уилсън – вокал – британски фолк рок китарист и композитор, повлиян от Ричард Томпсън, свири собствена музика и има в биографията си сътрудничество с бившия член на легендарната брит група „Феърпорт Кънвеншън“, цигуларя Дейв Сърбрик. Той описва Джейк като един от най-добрите съвременни китаристи и автори на песни. „И накрая изглежда, че „Лот Лориен“ отново са на линия и създават тяхната собствена магия отново!“, добавя Трев Тийсдъл.
Новият проект на групата се казва „Лот Лориен с Джейк Уилсън“ и в момента се записва нов албум (започнат през март 2017-а), който трябва да бъде готов до края на 2018 г. През май 2017-а излезе пилотният сингъл „Дъ кийпър“.
„Лот Лориен с Джейк Уилсън“ развива идеята за фолклорна смес, заложена още в предишните албуми на групата, но сега акцентът е поставен върху британския фолклор. Ние запазваме традиционните текстове, но създаваме нова (оригинална) музика. Така песните носят своето послание, но имат ново и непознато звучене“, казва по повод новия проект Кирил Георгиев. По повод коренно променената формация той коментира: „За мен е удоволствие, чест и привилегия да работя с Адам Юревич и Джейк Уилсън. Те са музиканти с огромен талант и професионализъм. Носители са на оригинални и креативни идеи. Съвместната ни студийна работа е като едно фантастично пътуване, в което ние откриваме непознати музикални хоризонти. Адам е отговорен за записването, смесването и музикалното продуциране на проекта, а същевременно е креативна сила не само в „Лот Лориен“, но и в набиращата популярност британска формация „Джаба Картел“. С идването си Джейк даде ново лице на формацията. Той не само издигна до неочаквано високо равнище вокалните партии и хармонии, но също така промени и звука на групата със звученето на резонаторната си китара. Често се шегуваме, че нашият музикален стил може да бъде определен като източноевропейски британски фолк фюжън с испански елементи.“