Лидер на българите в Молдова е жертва на политическо дело

 Патриотична партия започва акция „Аз съм Филипов“

Веселин Златков

Кметът на град Тараклия –  духовен и културен център на българите в Молдова, е подложен на съдебен тормоз заради политическите си възгледи и дейността си срещу обединяването на държавата с Румъния. Сергей Филипов е отстранен от кметския пост за превишаване на служебните си правомощия от Апелативния съд в гр. Кахул, като тази инстанция не се съобразява с решението на предишната, обявила кмета за невинен.
Делото се превръща в един от най-сериозните политически скандали в Молдова. По същество, то се отнася за изсичането на около 30 дървета в градския парк на Таркалия, за което впоследствие е подаден сигнал, че не е оформено правилно документално. Автор на сигнала е политически опонент  на Сергей Филипов. След произнасянето на Апелативния съд отстраненият кмет е осъден да плати 164 хил. леи глоба.
Посланикът на Европейския съюз в Молдова Прикка Тапиола коментира, че е „озадачен и разочарован от осъдителната присъда“, съобщава молдовският информационен сайт NewsMaker.md. Неговата позиция е особено важна в този случай, защото Филипов е представител на проруските политическа общност в Молдова, която настоява държавата за запази независимостта си и да не се обединява с Румъния като начин да се присъедини към ЕС.

Мълчанието на държавата ни по казуса буди възмущение

24 - Moldova 2

Българската държава не прави абсолютно нищо в защита на българите в Молдова, включително и по политически скандал с кмета на Тараклия Сергей Филипов, заяви на пресконференция във Варна лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той обяви начало на кампания в социалните мрежи, която ще се мине под наслова „Аз съм Филипов“. Костадинов и съпартийците изпратиха и официално писмо да министъра на външните работи на България Даниел Митов с настояване държавата ни да използва всички възможности, за да защити и подкрепи Сергей Филипов.
„Изразяваме възмущението си от факта, че българската страна все още не е заявила твърдо подкрепата си, а посланикът на Европейския съюз в Молдова Прикка Тапиола вече коментира, че е „озадачен и разочарован от осъдителната присъда“. Нима е нормално европейските дипломати да реагират преди българските в казус, който засяга българин?Очакваме от Вас да задействате лостовете на българската дипломация и да заявите категорично, че българската държава защитава българите, дори и те да са извън пределите й!“, се казва в писмото на „Възраждане“ до министър Митов.

Какви са заслугите на Сергей Филипов за българската общност

В текста на писмото, изпратено до външния ни министър, Костадин Костадинов и неговите политически съмишленици описват подробно колко важна личност е Сергей Филипов за българската общност в Молдова. Там е обяснено и защо кметът на Тараклия е превърнат в изкупителна жертва на чужди политически интереси:
„Какво е причината за този очевидно скалъпен политически и съдебен фарс? Както вече беше казано, за първи път от 1991 г. българите в Молдова имат водач, който без скандали и шум, работейки тихо и упорито, успя да се наложи като безспорен предводител на българската общност. В негово лице не само българите, но и всички местни жители на Молдовския юг виждат умен, загрижен и способен управленец, който само за няколко години, макар и работейки в изключително трудни условия (Молдова е най-бедната държава в Европа, а Тараклийският район е най-бедната част на Молдова) успя да преобрази Тараклия и околните села. Неслучайно когато започна процесът, стотици хора са организираха в спонтанни митинги в защита на Сергей Филипов. Отделно от това, въпреки съдебния тормоз, кметът спечели безапелационно втори мандат на изборите миналата година, успявайки да победи опонентите си още на първи тур с резултат от 70%. Но не консолидацията на българите около техния ръководител е най-важното. Филипов, заедно с Ирина Влах, президентка на съседната Гагаузия, са сред хората, които са в ядрото на политическото противопоставяне срещу идеята за сливане на Румъния с Молдова и влизането на последната в НАТО и ЕС. Нещо, за което румънските държавници се борят вече от десетилетия. А какво правят нашите политици през това време за отстояване интересите на българската държава и народ? Не само че нехаят за сънародниците ни в Молдова и други предели на света, а много често дори работят против техните интереси“, заявяват от „Възраждане“.